Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kanadski znanstevnici

Ljubav jača s godinama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stariji parovi sretniji su u ljubavi i njihov je seksualni život aktivan, katkad i bogat unatoč nekim fiziološkim poteškoćama, tvrde kanadski znanstvenici na temelju rezultata studije.

Osobe starije od 65 godina postizale su između 119 i 120 bodova na ljestvici Spanier kojom je mjereno zadovoljstvo u odnosu para, dok je prosječna ocjena ostalih, mladih i parova srednje dobi iznosila 114. ‘To je velika i važna razlika’, drži Gilles Trudel, profesor psihologije na Sveučilištu u Quebecu u Montrelau (UQAM) koji je objasnio da je ljestvicom mjereno seksualno zadovoljstvo, komunikacija, kohezija i općenito funkcioniranje para.

Pročitajte i ovo Mladi znanstvenici prosvjeduju - 3 prosvjed u Zagrebu Mladi znanstvenici revoltirani: "Ako želite od sustava ono što zemlja uistinu treba, onda ga morate i dostojanstveno platiti" Slika nije dostupna Ludo zaljubljen Prevalio je pola svijeta da je vidi, čekao ju je 10 dana u zračnoj luci na klupici, ali ona nije došla

Dobar rezultat parova treće dobi moguće je objasniti time što su se parovi koji su imali teškoća vjerojatno rastali i anketa je obuhvatila samo one koji su uspjeli održati brak, rekao je Trudel. Također je istaknuo da partneri u mirovini imaju mnogo više vremena posvetiti se jedno drugome, dijeliti aktivnosti i živjeti ‘drugi medeni mjesec’. No, u određenom broju slučajeva ponovna bliskost ima negativan učinak pa na površinu izbiju svi latentni problemi koji dugo vremena nisu bili rješavani jer je par vrijeme posvećivao profesionalnim aktivnostima i odgoju djece.

Tada slijedi pretjerana anksioznost ili depresija dvaput češća nego kod mlađih partnera. Znanstvenici su otkrili i jednu novu, zasad ograničenu pojavu, a to je razvod u trećoj dobi što se nekad gotovo uopće nije događalo. Danas se tako 5 ili 6 posto starijih parova odlučuje na razvod u dobi od 70 i više godina, a razlog može biti i izvanbračna ljubav. Nadalje, anketom je utvrđeno da u trećoj dobi seksualni život više uopće nije tabu, iako ‘postoji negativan mit o seksu u trećoj dobi’, koji potječe uglavnom iz činjenice da u mladih ljudi slika ‘djeda i bake u seksualnom zagrljaju budi neku nelagodu’, objašanjava Trudel.

Prirodno je da se s godinama ‘seksualnost mijenja, no još je moguć užitak (...) uz pomoć lijekova ili bez njih’, tvrde autori studije. Znanstvenici s UQAM-a obavljaju i grupnu terapiju okupljajući po četiri para s kojima rade na poboljšanju komunikacije. Savjeti koje im daju jednostavni su: komunicirati, ne upadati drugome u riječ, dopustiti mu da slobodno izrazi svoje emocije. Važno je prestati misliti da unaprijed znamo što će nam partner reći pa ga zato ne trebamo slušati. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene