Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne stišavaju se reakcije

Jobs se povukao u pravo vrijeme, a njegov utjecaj u Appleu trajat će godinama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Steve Jobs povukao se uoči dolaska novog iPhoena za kojeg se očekuje rekordna prodaja što će ponovno podići cijene dionica Applea

Nakon što je Steve Jobs u srijedu navečer najavio svoje povlačenje s pozicije izvršnog direktora Applea, većina je svjetskih medija njegovo povlačenje povezala s pogoršanjem bolesti koja je toliko uznapredovala da zbog nje Jobs više 'ne može obavljati svoje dužnosti kao Appleov izvršni direktor'.

No, neki (poput novinara na IT blogu Gizmodo) vjeruju da je, s obzirom da je Jobs zbog zdravstvenog stanja ionako morao u nekoj bližoj budućnosti morao napustiti svoju poziciju, namjerno odabrao ovo razdoblje.

Naime, Jobsu i svima u Appleu bilo je jasno da će njegovo povlačenje izazvati turbulencije na tržištu i da će utjecati na smanjenje cijena dionica ove kompanije – što se i dogodilo, ali nakon početnog šoka očekuje se da će se ta ubrzo cijena ustabiliti i, s obzirom na skorašnje lansiranje novih proizvoda, ponovno povećati.

Tako, prema svemu što možemo čitati na internetu ovih dana, najbolje razdoblje za Apple možda tek slijedi pa će u rujnu ili listopadu predstaviti iPhone 5 i jeftiniji iPhone 4 za koje već sada postoji veliko zanimanje, a početkom 2012. i iPad 3.

Također, trebao bi se povećati i broj mobilnih operatera (među inima u SAD-u i Kini) koji će u svoju ponudu uvrstiti Appleov telefon pa će on postati dostupan milijunima novih korisnika, a Jobs i ekipa računaju i da skoro počinje blagdansko šoping razdoblje u kojem će mnogi poželjeti kupiti upravo iPhone, tako da možemo očekivati rekordu prodaju ovog smartphonea.

Odlična prodaja i veliki profit koji se očekuje sigurno će smiriti dioničare i uvjeriti ih da će Apple i bez Jobsa na čelu nastaviti starim putem. No, iako se Steve Jobs povukao s mjesta izvršnog predsjednika, on nije napustio Apple, te će mu predsjednička funkcija koju sada ima i dalje omogućiti direktan utjecaj na najvažnije stvari u kompaniji.

U nekoj bližoj budućnosti tako ne trebamo očekivati neke (veće) promjene u poslovanju Applea jer je Jobs, kako smatraju brojni IT analitičari, ionako bio uključen (a bit će i dalje) u rad na svim novim proizvodima koje će ova kompanija predstaviti u sljedećih godinu-dvije, a možda i dalje.

Tako će i iPhone 6 koji će se pojaviti sljedeće godine imati njegov potpis, kao i iPad 3, a neke glasine čak spominju i iTV, Appleov televizor na kojem ova kompanija navodno radi već neko vrijeme.

Utjecaj Steva Jobsa osjećat će se u Appleu još godinama, što je odlična vijest za sve ljubitelje ove kompanije, ali pitanje je što onda ostaje Timu Cooku, novom izvršnom direktoru ove kompanije.

Na ZDNetu kažu da bi se njegov utjecaj na poslovanje Applea mogao osjetiti tek za pet godina (što je ipak previše) jer će se svaki uspješan kvartal Applea u budućnosti i dalje pripisivati Jobsu i odličnoj prodaji 'njegovih' iPhonea i iPada, dok će se za prve lošije rezultate okriviti Cook koji ipak 'ne može tako dobro voditi kompaniju'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene