Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi uspjeh hrvatske znanosti

Hrvatski znanstvenik došao do značajnog otkrića u liječenju Alzheimera i Parkinsona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U najnovijem broju prestižnog znanstvenog časopisa Cell, prof. dr. Dimitri Krainc, hrvatski znanstvenik i neurolog s uglednog američkog sveučilišta Harvard objavio je značajno otkriće koje će pomoći u liječenju teških neurodegenerativnih poremećaja poput Alzheimerove, Huntingtonove i Parkinsonove bolesti.

Prof. dr. Dimitri Krainc također je voditelj znanstveno-istraživačke grupe 'Mehanizmi neurodegeneracije' na Mediteranskom institutu za istraživanje života u Splitu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BORBA PROTIV ALZHEIMERA Ovo su 4 stvari kojima već sada možete zaštititi svoj mozak Slika nije dostupna GSS vodi utrku s vremenom JESTE LI JE VIDJELI? Bolesna 67-godišnjakinja odlutala u okolici Siska

>> Đikić i Radman na tronu znanosti: Dva nova otkrića

Međunarodni znanstveni tim predvođen prof. dr. Kraincem otkrio je i opisao novi mehanizam kemijske modifikacije (acetilacija) koji pospješuje proces razgradnje štetnih proteina koristeći mehanizme koji su već aktivni u stanici. Tim otkrićem uspješno je riješen ključni izazov u dosadašnjim istraživanjima neurodegenrativnih poremećaja - identifikacija i uklanjanje onih proteina koji uzrokuju bolest a da se pri tome sačuvaju oni proteini koji su neophodni za normalni rad živčanih stanica.

'Neurodegenerativne bolesti nastaju uslijed povećanog nakupljanja pojedinih proteina u neuronima. Ovakve nakupine remete normalni rad neurona i uzrokuju gubitak pamćenja (Alzheimerova bolest), poremećaje u motorici (Parkinsonova i Huntingtonova bolest) kao i druge ozbiljne poteškoće u funkcioniranju živčanog sustava', pojasnio je prof. dr. Krainc.

Značaj ovog otkrića je iznimno velik

Značaj ovog otkrića za liječenje neurodegenerativnih bolesti izuzetno je velik. Razvoj specifičnih lijekova čiji bi mehanizam djelovanja bio usredotočen na acetilaciju i otklanjanje štetnih proteina odgovornih za razvoj neurodegenerativnih bolesti bi u vrlo kratkom vremenskom periodu mogao postići značajne rezultate u terapijskoj primjeni.

'Potencijalni lijekovi koji bi pospješili mehanizam degradacije se već primjenjuju u liječenju nekih oblika raka. Trenutno surađujemo s nekoliko farmaceutskih tvrtki kako bi te lijekove prilagodili za liječenje neurodegenerativnih bolesti. Očekujemo da će takvi lijekovi štititi stanice od toksičnih efekata nakupljenih proteina, te pospješiti normalni rad neurona i smanjiti neurodegeneraciju', istaknuo je prof. Krainc.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene