Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protiv raka i upala

Đikić i Radman na tronu: Dva nova otkrića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U novom broju uglednoga međunarodnog znanstvenog časopisa Cell znanstvenici Ivan Đikić i Miroslav Radman objavili su otkrića mehanizma ubikvitinskih singla te proteina popravka DNK koja su, između ostalog, nastala i kao rezultat rada na Mediteranskom institutu za istraživanje života u Splitu, priopćila je večeras zagrebačka agencija Brifing.

'Miroslav Radman i njegovi suradnici identificirali su glavne proteine popravka DNK u bakteriji Deinococcus radiodurans', navodi se u priopćenju i dodaje kako je riječ o ekstremofilnoj bakteriji koja je prilagođena životu u ekstremnim uvjetima. Ta bakterija može izdržati zračenja i do 5.000 puta veća od onih koja su smrtonosna za ljude te može preživjeti u pustinjskom pijesku ili kamenim površinama. U radu objavljenom u jesen 2006. Radmanova skupina opisala je mehanizam koji toj bakteriji omogućava da 'preživi smrt'. U novom radu su Radman i njegovi suradnici Dea Slade, Ariel Linder i Gregory Paul opisali glavne proteine koji popravljaju oštećeni DNK bakterije', stoji u priopćenju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon dužeg razmišljanja Đikić prekida suradnju s Radmanom Slika nije dostupna Radman podržava Đikića

Đikić sa svojim suradnicima u radu opisuje novi mehanizam ubikvitinskih signala koji reguliraju imunološki odgovor organizma, čime se 'značajno mijenjaju dosadašnje spoznaje o ulozi ubikvitina u koordinaciji rada imunološkog sustava te se razjašnjavaju poremećaji u bolestima poput ektodermalne displazije, upalnih bolesti i tumora".

'Riješili smo i kristalne strukture NEMO molekula, što sada omoguće dizajniranje novih kemijskih inhibitora koji mogu imati terapijski učinak kod upalnih procesa i tumorskih oboljenja' objasnili su Ivan Đikić i Soichi Wakatsuki, strukturalni biolog iz Japana i jedan od glavnih suradnika na tom radu.

Đikić objasnio uzrok bolesti koaj pogađa 10.000 novorođenčati

Agencija brifing navodi kako Đikić objašnjava i uzrok genetske nasljedne bolesti ektodermalne displazije, koja pogađa između dvoje i petero na svakih 10.000 novorođene djece. Liječnici su nedavno izolirali specifične mutacije u genu NEMO kod oboljelih od ektodermalne displazije, no Đikić je u svom radu razriješio mutacije koje dovode do razvoja bolesti, navodi Brifing.

Cijeli projekt trajao je oko 5 godina, pri čemu su korištene suvremene znanstvene metode strukturalne biologije, biokemije, imunologije i genetike. Ostvaren je zajedničkim radom međunarodnog tima znanstvenika iz Njemačke, Hrvatske, Japana i Engleske. Jedan od najznačajnijih dijelova istraživanja proveden je i u laboratoriju profesora Đikića u MedILS-u u Splitu od strane japanske znanstvenice Fumiyo Ikeda, koja je prva autorica na radu, navodi agencija Brifing
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene