Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ova neobična fotografija površine Marsa, na prvi pogled sugerira kako se među pustinjskim pijeskom i ekstremnoj hladnoći, naziru stabla, no to ipak nije tako.


Dolaskom sunca u proljeće na Crvenom planetu, ledeni pokrov na pijesku, kojeg čini zaleđeni ugljični dioksid, isparava i ostavlja crne brazde na površini pijeska, koje promatrača, između ostalog mogu podsjetiti na drveće ili neki drugi oblik vegetacije na tom planetu.

Vezani članci Fail Klizanje u parovima je zimski sport kojim se ne želite baviti na svojem prilazu Led s tornja Jao onome tko se nađe pod ovim tornjem: Čak i ako ga led promaši, zvuk ulijeva strah u kosti

>> FOTO: Što je to opet snimljeno na Marsu?

Ovu fotografiju napravila je moćna HiRISE kamera, koja se nalazi na MRO-u (Mars Reconnaissance Orbiter), koji kruži oko Marsa još od 2006. godine. Snimljena je na sjevernoj polutki Marsa, u vrijeme kada tom regijom vlada zimski period. MRO-u je primarna zadaća pronaći dokaze postojanja tragova vode na površini Marsa, koji bi sugerirali da se ona tamo zadržala dovoljno dugo, da je mogla pružiti plodno tlo za oblike života.

U tom smislu, MRO pretežno i snima polarne dijelove Marsa, tražeći dokaze klimatskih promjena i postojanja vode, među njegovim slojevitim nanosima.