Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ipak je moguće...

Erupcije super vulkana mogu se predvidjeti čak desetljećima unaprijed!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručnjaci su nedavno došli do zaključka da se erupcije najvećih vulkana na Zemlji mogu predvidjeti čak nekoliko desetljeća unaprijed.

Analiza stijena na grčkom otoku Santorini pokazala je da erupciji prethodi nagomilavanje magme ispod površine koje se može predvidjeti uporabom suvremenih instrumenata, stoji u rezultatima objavljenjima u časopisu Nature, a prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Screenshot Zastrašujuća neman VIDEO Otkrivena divovska anakonda iz Amazone: Teška je 200 kilograma, a glava joj je veličine ljudske Erumpirao vulkan na Islandu Prijeti li nova evakuacija? VIDEO Ponovno erumpirao vulkan na Islandu: Rastopljeno kamenje izbacuje se iz pukotina u zemlji

Vulkanolozi su istraživali povijest vulkana koji su izbacili goleme količine lave koja je na Zemljinoj površini ostavila goleme kratere. Ovi 'super vulkani', kako stoji u rezultatima studije, mogu proizvesti tolike količine pepela i plinova da u potpunosti izmijene globalnu klimu.

>>Budi se uspavani vulkan koji bi mogao nanijeti štetu Europi?

Super vulkani mogu mirovati stotinama, čak i tisućama godina prije erupcije, a stručnjaci su do sada vjerovali da se erupcija može predvidjeti mjesecima unaprijed zahvaljujući seizmičkim podacima, no nova studija pokazuje da se to može i mnogo ranije.

'Kada se vulkan počne buditi i kada se magma počinje dizati prema površini, mi zapravo dobivamo svojevrsne signale, vidimo pucanje stijena, deformacije na površini, povećanu emisiju plinova', kaže jedan od autora studije prof. Tim Druitt s francuskog Sveučilišta Blaise Pascal.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene