Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stručnjaci su nedavno došli do zaključka da se erupcije najvećih vulkana na Zemlji mogu predvidjeti čak nekoliko desetljeća unaprijed.


Analiza stijena na grčkom otoku Santorini pokazala je da erupciji prethodi nagomilavanje magme ispod površine koje se može predvidjeti uporabom suvremenih instrumenata, stoji u rezultatima objavljenjima u časopisu Nature, a prenosi BBC.

Vezani članci Tonga: Erupcija vulkana, pa tsunami - 7 Prve žrtve razorne nepogode: Dvoje ljudi utopilo se u plimnim valovima nakon erupcije na Tongi Slika nije dostupna Otkriće koje je ZAPANJILO znanstvenike

Vulkanolozi su istraživali povijest vulkana koji su izbacili goleme količine lave koja je na Zemljinoj površini ostavila goleme kratere. Ovi 'super vulkani', kako stoji u rezultatima studije, mogu proizvesti tolike količine pepela i plinova da u potpunosti izmijene globalnu klimu.

>>Budi se uspavani vulkan koji bi mogao nanijeti štetu Europi?

Super vulkani mogu mirovati stotinama, čak i tisućama godina prije erupcije, a stručnjaci su do sada vjerovali da se erupcija može predvidjeti mjesecima unaprijed zahvaljujući seizmičkim podacima, no nova studija pokazuje da se to može i mnogo ranije.

'Kada se vulkan počne buditi i kada se magma počinje dizati prema površini, mi zapravo dobivamo svojevrsne signale, vidimo pucanje stijena, deformacije na površini, povećanu emisiju plinova', kaže jedan od autora studije prof. Tim Druitt s francuskog Sveučilišta Blaise Pascal.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju