Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uspavani super vulkan u Njemačkoj pokazuje zabrinjavajuće znakove buđenja.


On se nalazi na oko 630 kilometara ispod jezera Laacher See u blizini Bonna i može izbaciti milijarde tona magme.
Ovo čudovište, kako ga naziva Daily Mail, erumpira svakih deset do 12.000 godina, a posljednji je puta aktiviran prije 12.900 godina, tako da se erupcija očekuje svaki čas.

Vezani članci Led u jezeru Prirodni fenomen iznenadio šetače, pogledajte što ih je dočekalo na jezeru Vulkan na La Palmi - 1 Stanovnici mogu odahnuti: Vulkan nakon 85 dana prestao izbacivati lavu - uništene tisuće domova, plantaže, vinogradi...

Tada je pepelom i kamenjem bilo uništeno područje od 100 kilometara, a nekoliko malih potresa u regiji koji su se dogodili tijekom prošle godine ukazuju na to kako se vulkan budi iz svog dubokog sna.

>> Proradio vulkan u Čileu!

Stručnjaci vjeruju da ukoliko se aktivira, to bi moglo dovesti do velike devastacije, masovne evakuacije i čak globalnog zahlađenja do kojeg bi došlo zbog oblaka dima koji bi zaklanjao sunce.

Smatra se da je vulkan po veličini i snazi sličan onom u Mount Pinatubo na Filipinima koji je erumpirao 1991. godine, što je bila najveća erupcija u 20. stoljeću.

Mount Pinatubo izbacio je tada 10 milijardi tona magme, 20 milijuna tona sumpornog dioksida, 16 kubika kilometara prašine i izazvao globalni pad temperature za 0,5 stupnja.
Vulkanolozi vjeruju da je vulkan ispod jezera Laacher See aktivan, budući da voda jezera ključa.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju