Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Elite raspravljaju o klimatskim promjenama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sa 17 sjednica o klimatskim promjenama, ovogodišnji Svjetski ekonomski forum (WEF) u Davosu, koji počinje s radom u srijedu, bit će jedan od "najzelenijih" ikad održanih u švicarskome tradicionalnom okupljalištu gospodarske, znanstvene i političke elite.

U zimovalištu na 1.560 metara nadmorske visine, bez uobičajenog sniježnog ugođaja, što je moguća posljedica globalnog zagrijavanja, predstavnici poslovnih krugova razgovarat će o načinima zarade eksploatacijom zelenih tehnologija, o povratku nuklearnoj tehnologiji i uvođenju poreza na ispuštanje u atmosferu plinova s učinkom staklenika.

Pročitajte i ovo Boris Vujčić, guverner HNB-a Demografski problemi Guverner HNB-a o problemu radne snage: Svako društvo mora odlučiti između dvije mogućnosti Okupila se politička elita - 4 Svjetski gospodarski forum Okupila se svjetska politička i poslovna elita: Razgovore vode daleko od očiju javnosti

"Godina 2006. donijela je kvalitativnu promjenu u javnome poimanju termina zagrijavanje planeta", ističe Klaus Schwab, utemeljitelj Foruma koji se nada da će gosti razmatrati "moguća rješenja o tome kako se suprotstaviti klimatskim promjenama".

Skup koji traje do nedjelje, prethodi izvješću Međuvladine skupine stručnjaka o promjeni klime koje treba biti objavljeno 2. veljače. Ta skupina stručnjaka s mandatom Ujedinjenih naroda trebala bi potvrditi velike razmjere zagrijavanja Zemlje i pozvati svjetske čelnike u akciju kako bi spriječili dalje štete.

O klimatskim promjenama bit će riječi i u govoru njemačke kancelarke Angele Merkel koja će na Forumu iznijeti prioritete njemačkog predsjedanja skupinom G8 (industrijski najrazvijenije zemlje svijeta) i šestomjesečnog predsjedanja Europskom unijom do kraja lipnja.

Energetska situacija je prioritetno pitanje za Europu te je zato bila središnja tema razgovora kancelarke Merkel s ruskim domaćinom, predsjednikom Vladimirom Putinom od kojega je u nedjelju zatražila pouzdanost Rusije pri isporukama energenata europskim državama.

Dominic Waughray, čelnik Incijative za okoliš, objasnio je da tvrtke čiji će predstavnici sudjelovati u radu Foruma zajednički ostvaruju oko 10 bilijuna dolara, što je gotovo četvrtina svjetskog BDP-a. Zato "njihovim dubljim angažmanom u pitanjima okoliša možemo samo biti na dobitku".

O svjetskoj utrci za iskorištavanje fosilnih goriva bit će riječi i
na nekoliko seminara tijekom Foruma, čiji organizatori strahuju od izbijanja rata za naftu. U Davos će stići i zamjenik ruskog premijera Dmitri Medvedev, bivši vlasnik naftnog diva Gazproma, kojega smatraju favoritom za predsjedničke izbore 2008. u Rusiji.

WEF se treba baviti i ratom u Iraku, stanjem na palestinskim
područjima i Libanonom te se očekuju dolasci predstavnika vlasti s tog područja.

Na skupu će biti riječi i o budućnosti Svjetske trgovinske
organizacije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene