Nakon petnaestodnevne plovidbe jedrilicom preko Atlantskog oceana šesnaestogodišnja švedska aktivistica Greta Thunberg u srijedu je pristala u marini na newyorškom Manhattanu u sklopu kampanje za očuvanje klime.

Galerija Mlada aktivistica završila petnaestodnevnu plovidbu jedrilicom (Foto: Johannes EISELE / AFP) Greta Thunberg završila je svoju plovidbu (Foto: Kena Betancur / AFP) Okupljeni dočekuju Gretu Thunberg (Foto: Kena Betancur / AFP) +1 Doček mlade aktivistice Grete Thunberg(Foto: Kena Betancur / AFP)

Mlada Šveđanka je s broda Malizia II mahala kamerama koje su pratile završetak njezina putovanja dok se iz Brooklyna, gdje je posada obavila američke imigracijske formalnosti, približavala južnom vrhu Manhattana, gdje je brod nešto kasnije pristao.

Vezani članci Globalni prosvjed za klimu - 5 Prosvjedima za klimu u Londonu pridružila se najpoznatija švedska aktivistica SAD, ilustracija Kako u SAD bez vize: I dalje treba ispuniti nekoliko uvjeta, donosimo korake

"Kopno! Ispred nas svjetla Long Islanda i New Yorka", napisala je na Twitteru u srijedu rano ujutro, nakon plovidbe koja je postajala nemirna kako su se približavali američkom kontinentu.

Desetci novinara i tristotinjak ljudi su po tmurnom vremenu na molu na vrhu Manhattana, s Kipom slobode u pozadini, dočekali djevojčicu čiji je aktivizam za očuvanje okoliša i borbu protiv klimatskih promjena u godinu dana postao uzor stotinama tisuća mladih.

Thunberg će 23. rujna u New Yorku sudjelovati na klimatskom summitu Ujedinjenih naroda koji su najavili da će je dočekati s počastima i flotilom sa 17 jedrilica - po jedna za svaki od 17 ciljeva održivog razvoja koje je međunarodna organizacija planirala ostvariti do 2030.

Njezin dolazak u New York označava kraj putovanja na koji je pošla 14. kolovoza iz Plymoutha jedrilicom dugom 18 metara koja, za razliku od zrakoplova, ne ispušta ugljikov dioksid. (Hina) 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju