Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dugi put neandertalaca na istok

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neandertalci su živjeli i u srednjoj Aziji i u Sibiru, dvije tisuće kilometara od granice za koju se smatralo da je ti pretpovijesni ljudi nikad nisu prekoračili, piše časopis Nature.

Sve dosad, najistočniji ostaci neandertalskog čovjeka bili su ostaci dječaka starog osam do deset godina koji su 1938. iskopani u Teshik-Tashu u Uzbekistanu. 

Pročitajte i ovo Pronađene kosti nestalog dječaka Emilea Neizmjerna tuga Tragičan kraj: Pronađeni ostaci dječaka Emilea koji je nestao prije osam mjeseci Ilustracija Tragičan kraj potrage Pronađeno tijelo ribara koji je jutros nestao kod Cresa

Bilo je fosila iz nalazišta koji su još istočnije, ali se zbog njihove fragmentarnosti ne može reći je li doista bila riječ o neandertalcima ili o današnjem čovjeku.

Ta je zapreka uklonjena zahvaljujući strelovitom razvoju
postupaka genetske analize koji omogućuju da se, iz sićušnih uzoraka (reda 0,2 grama) koji se uzimaju s vrijednih okamina, dobiju dosad nepoznati podaci, a da se okamine pritom ne oštete.

Iako će se istraživanje nastaviti, ekipa genetičara Svantea Paaba s Instituta Maxa Plancka za evolucijsku antropologiju u Leipzigu zaključila je da 'neočekivana nazočnost neandertalaca u južnom Sibiru postavlja pitanje o njihovoj mogućoj nazočnosti još istočnije, u Mongoliji i u Kini'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene