Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici tvrde kako dinosauri nisu bili ‘vladari’ na Zemlji jer su bili boli od drugih, već im se jednostavno posrećilo – dva puta!


Dominantniji od Tynranosaurus Rexa bila je hrpa ogromnih krokodila, a razlog zbog kojeg nisu ‘potpali’ pod ‘vladavinu’ krokodila je sreća zbog koje su izbjegli dva masovna izumiranja koja su izbrisala njihove rivale.

Vezani članci Šareni kišobrani (Foto: Dnevnik.hr) Objavljena je lista najsretnijih zemalja svijeta. Ispred Hrvatske su i Slovenija, Srbija, Kosovo... Danski šumski vrtići - 2 U najsretnijoj zemlji na svijetu djeca u vrtiće idu u šumu: ''Odgoj treba biti ležeran i bez straha, pogledajte djecu, sretna su“

Crurotarsal archosaurs težio je deset tona i bio velik čak 12 metara, ali ga je izbrisala velika oluja u razdoblju trijasa, zbog čega su dinosauri slobodno vladali.

Znanstvenici vjeruju da su se dinosauri kretali bolje od crurotarsansa jer su hodali na dvije noge, a ne na četiri i mogli su biti toplokrvni.

‘Nije bilo znakova da će dinosauri u nekom trenutku uspijeti’, rekao je istraživač Steve Brusatte sa Sveučilišta u Columbiji.

‘Da smo se prije 210 milijuna godina morali kladiti koja će skupina dominirati, svi bi logični zaključci vodili k crurotarsansu. Ne radi se o tome da dinosauri nisu bili dovoljno dobi, već su crurotarsansi bili bolji’, kaže Brusatte.

No, presudile su dvije velike oluje. Jedna od njih najvjerojatnije je nastala zbog pada asteroida i dovela je do izumiranja mnogih vrsta, uključujući i većinu krokodila.

‘Dinosauri nisu samo sretni, oni su dvostruko sretni’, rekao je Brusatte.

Ali mogo prije razdoblja Jure, kada su vladali dinosauri, crurotarsansi koji su imali zube veličine 18 centirmetara, bili su brojniji od dinosaura.

‘Fundamentalno je pitanje zašto su dinosauri postali tako dominantni. Evolucija je ponekad jednostavno pitanje sreće’, rekao je Brusatte.