Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Daleka Zemljina rođakinja možda se rađa u svemiru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ugniježđena u središtu pojasa vruće guste prašine, Zemljina daleka rođakinja možda se rađa na udaljenosti od 424 svjetlosne godine od našeg planeta, objavili su znanstvenici.

Sunčev sustav tog planeta star od 10 do 16 milijuna godina još je u "ranoj mladosti", što je pravo vrijeme za nastanak planeta sličnog Zemlji, ocijenio je Carey Lisse, istraživač u laboratoriju primijenjene fizike sveučilišta Johna Hopkinsa.

Pročitajte i ovo Nenad Periš unosi lijes s tijelom svog sina u crkvu gdje će biti ispraćaj - 10 Slučaj koji nas je potresao Prije točno godinu dana regiju je ujedinila ljubav jednog oca: Kronologija nestanka Mateja Periša, koji je stradao u Beogradu Slika nije dostupna VANJSKA POLITIKA Godina na izmaku, pogled preko granica: Novi moćni strojevi na nebu, ukinuta viza za SAD, Tesla na euru... i problemi s prvim susjedima

Masivni prsten od prašine koji okružuje jednu od dviju zvijezda tog sunčeva sustava u samom je središtu "nastanjive zone" u tom sustavu. Upravo bi tu jednog dana moglo biti vode na kamenom planetu.

Takvi prsteni od prašine rijetko se stvaraju oko zvijezda koje sliče Suncu, a postojanje vanjskog ledenog prstena govori da bi jednog dana na površini tog planeta moglo biti vode, dakle i života.

Prsten čine kameniti amalgami nalik onima iz Zemljine kore i metalni sulfidi poput onih u središtu Zemlje.

Trebat će vjerojatno još sto milijuna godina da bi se završilo
stvaranje tog planeta, a zacijelo još milijarda da se jave prvi znaci života, poput alga, protumačio je Lisse.

Planet koji je zasad dobio ime HD113766 nastavlja svoj razvoj. Zrnca prašine tvore stijene, a ove se sudaraju s većim stijenama od kojih su neke velike kao naš Mjesec.

Lisseovi radovi trebaju se idućeg tjedna predstaviti u Američkom astronomskom institutu i objavit će se u idućem broju Astrophysical Journala.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene