Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Budućnost pred vratima

Bežična energija najavila kraj kablovima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Budućnost bez baterija, punjača i na žica po stanu ….a sve zahvaljujući 'bežičnoj energiji', koja će, iako mnogima zvuči, struju slati zrakom do bilo kojeg uređaja koji je dosada struju dobivao preko kablova.

Rasvjeta, audio uređaji i digitalni okvir za slike bit će prvi proizvodi koji će se predstaviti na ovotjednom internacionalnom sajmu elektronike u Las Vegasu, inače najvećoj takvoj svjetskoj prezentaciji, prenosi Guardioan.

Pročitajte i ovo Kuba gasi javnu rasvjetu usred sve teže energetske krize Sve teže i teže Kriza ih natjerala na očajne poteze: Nedostaje goriva, a sad su isključili i javnu rasvjetu Javna rasvjeta - 3 KAKO DOSKOČITI POSKUPLJENJIMA Visoki računi za struju gase javnu rasvjetu: Pogledajte što hrvatski gradovi rade da bi uštedjeli, neki su štedljiviji od - Njemačke

Stručnjaci predviđaju kako je ovo samo početak razvoja bežićne energije. U svijetu bez žica, korisnici računala moći će gdje god bili biti na izvoru energije.

'Moći ćete kupiti stol koji će vaš uređaj puniti strujom čim ga stavite na njega. Ako svaka soba ima bežićnu energiju, znat ćete da će se čim uđete kroz ulazna vrata vaš mobilni telefon početi puniti, dok vam je još u torbi ili u džepu i nikad više nećete trebati tražiti punjač', urednik internet stranice Electricpig James Holland.

Sistem koji promovira tvrtka PowerBeam pretvara električnu struju u lasersku zraku i tada ju doslovno šalje kao toplinu preko sobe do solarne ćelije koja ju ponovno pretvara u struju.

'Izbrisat ćemo riječ napajanje iz rječnika. Ako se vaš mobilni telefon cijeli dan puni na vašem stolu, uopće nećete više morati razmišljati o izvoru punjenja', rekao je suosnivač tvrtke PowerBeam David Graham.

Tvrtke trenutačno mogu upotrijebiti laser koji će stvoriti oko 1.5 vati snažnu struju koja će pokretati solarne ćelije na udaljenosti od 10 metara. Ovo bi bilo dovoljno za pokretanje elektroničnog zvučnika ili male količine svjetla, ali nije dovoljno za pokretanje laptopa, kojem je potrebna struja od 30 do 50 vata. Ipak, Graham dodaje kako će se moći pojačati količina struje.

Ističu kako laseri ne štete zdravlju korisnika jer samo premještaju toplinu s jednog mjesta na drugo. Mnogi su zabrinuti i zbog veze između elektromagnetskih valova i razvoja tumora, ali znanstvenici ističu kako će energiju primati samo uređaji koji su dizajnirani za rezoniranje s poljem A ako bi netko slučajno prošao kroz zraku, ona bi se na tisućinku sekunde ugasila i zatim bi se ponovno uključila čim bi put bio slobodan.

Tehnologija također garantira energetsku učinkovitost jer bi punila uređaje jedino kad im je to potrebno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene