Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Astrofizičar uvjeren

Otkrio izvanzemaljski signal?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan astrofizičar iz Sydneyja tvrdi kako je zabilježio izvanzemaljski signal iz predjela svemira gdje je nedavno pronađen planet koji je pogodan za život.

Ragbir Bhathal, astrofizičar sa sveučilišta u Sydneyju rekao je kako je otkrio pulsirajući svjetlosni signal u području svemira, gdje se nalazi nedavno otkriveni egzoplanet Gliese 581g, koji se nalazi u orbiti oko zvijezde, takozvane klase 'crvenog patuljka'. Signal je zabilježio još u prosincu 2008. godine.

Pročitajte i ovo Borba Hrvatske protiv klimatskih promjena - 3 eu zadala nekoliko ciljeva Hrvatska na putu do klimatskih promjena: Doznajemo koji su nam aduti, a gdje kaskamo za svijetom Dino Goleš summit o klimi Naličje skupa za spas planete: Lideri stigli privatnim mlažnjacima, a grad su preplavili smeće i štetočine

>> Otkriven planet najsličniji Zemlji

Njegova objava stiže u jeku velike rasprave o tome postoji li uopće planet Gliese 581g. Naime, istraživači Međunarodne astronomske unije, tvrde kako njihovi noviji i precizniji podaci, zasad neobjavljeni, pokazuju kako spomenuti planet uopće niti ne postoji. Na pomolu je, čini se, rovovska bitka među znanstvenicima.

Podsjetimo, nedavno su znanstvenici objavili kako spomenuti planet ima 100 posto vjerojatnosti postojanja života na njemu. Pravo pitanje jest, radi li se o inteligentnom životu? Profesor Steven Vogt s instituta Carnegie u Washingtonu zaprepastio je javnost, kad je rekao kako je novopronađeni planet unutar 'zone pogodne za život' oko zvijezda, prenosi helium.com.

40 milijardi šansi za život

'Osobno smatram, uzevši u obzir gdje sve život uspijeva, i moram reći, kako vjerujem da su šanse za postojanje života na tom planetu 100-postotne', rekao je Vogt. Procjenjuje se kako naša galaksija ima više od 200 milijardi zvijezda. Koristeći izračune profesora Vogta, to znači da oko 40 milijardi planeta ima uvjete za razvoj života.

Isto tako, nedavno otkriće prisutnosti plina metana na Marsu, za kojeg znanstvenici vjeruju kako je biološkog, a ne geološkog porijekla, potaklo je na razmišljanja kako je Mars u svojoj prošlosti imao život te da ga možda još uvijek ima i danas. Slično se vjeruje i za mjesec Titan u orbiti oko planeta Saturna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene