Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zahuktava se utrka za 'Božjom česticom'

Sukob akceleratora: Američki Tevatron uključio se u potragu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
CERN gubi u utrci za pronalaskom Higginsovog bozona, barem tako tvrde američki suparnici.

Američka kompanija Fermilab tvrdi da njihov akcelerator Tevatron u najgorem slučaju ima šanse 50-50%, a u najboljem 96% da pronađe česticu. U CERN-u su priznali da ih rujanski incident u kojem je zaustavljen 7 milijardi dolara vrijedan akcelerator LHC može koštati jednu od najvećih cijena u fizici. Dvije suparničke kompanije utrkuju se koja će prije identificirati tzv. 'Božju česticu', ono što se smatra osnovom materije. Šefovi dva najsnažnija svjetska akceleratora sukobili su argumente na godišnjem sastanku u Chicagu.

Pročitajte i ovo Screenshot Velika greška Hoće li se Dankin ubojica izvući? "Bojim se da je ovime slučaj doveden u slijepu ulicu" Danka Ilić Tijelo još nije pronađeno U potragu za Dankom uključili se i mještani rodnog sela jednog od ubojica

Lansiranjem LCH-a u rujnu prošle godine, predviđalo se kako će Higginsov bozon biti pronađen do ljeta 2009. No samo nakon tjedan dana, kvar na akceleratoru zaustavio je cijeli projekt na najmanje 12 mjeseci. Američka kmpanija Femilab tako je dobila prednost, nastavljajući s intenzivnim istraživanjima na njihovom akceleratoru Tevatronu, smještenom u američkoj državi Illinois. 'Sada imamo vrlo dobre šanse da otkrijemo Higginsov bozon prije LHC-a', smatra dr. Dmitri Densov iz Fermilaba te dodaje: 'Radi se o utrci. Ili kako bi se reklo, tko prvi njegova djevojka.'

>> 'Sudnji dan': Hoće li nas akcelerator uništiti?

Fermilab procijenjuje kako je Tevron već napravio oko osam kolizija, što je dobra naznaka pronalaska bozona. No, dok se proces ne dovrši do kraja nemoguće je odrediti točan rezultat.

'Utrka je počela', rekao je profesor Lyn Evans, vođa projekta LHC. 'Američki Tevatron funkcionira zaista odlično. Prikuplja jako mnogo podataka. Želim im sreću, no sumnjam da će išta uspjeti pronaći prije nego LHC opet profunkcionira. Mogu biti u poziciji da otkriju naznake Higginsa, no nisu u poziciji da ga zaista i otkriju. Smatraju da su im šanse 50-50%, no ja mislim da su zapravo manje od toga. Za jednu godinu LHC se vraća na scenu. A nakon toga, pregazit ćemo ih', dodaje Evans za BBC.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene