Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crne rupe dulje žive

'Sudnji dan': Hoće li nas akcelerator uništiti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako ste zabrinuti da bi veliki hadronski sudarač (LHC), najveći akcelrator na svijetu, mogao stvoriti crnu rupu koja će uništiti Zemlju kada se konačno prespoji ovog ljeta, možda ste u pravu.

Trojica fizičara preispitali su matematičke formule koje kreiraju mikroskopske crne rupe u švicarskoj bazi u LHC-u, te shvatili da one neće tako jednostavno isparavati u milisekundi, kako je bilo predviđeno. 

Pročitajte i ovo Automobil je propao kroz rupu na cesti Izašli kroz prtljažnik Automobil usred raskrižja propao kroz cestu, par se jedva izvukao: "Gledali smo kako ga voda guta" Brazilac poginuo padom u duboku rupu - 2 Postao opsjednut Sanjao duha koji mu je rekao da je zlato ispod njegove kuće: Iskopao rupu od 40 metara, a onda se dogodila tragedija

>> Eksperiment sudnjeg dana ponovno kreće u srpnju?

>> 'Smak svijeta' odgođen: Eksperiment LHC ugašen do proljeća 2009. godine

>> VIDEO: Počeo 'Eksperiment sudnjeg dana': 60.000 računala obrađuje podatke

Fizičari Roberto Casadio, Sergio Fabi i Benjamin Harms kažu kako mini crne rupe mogu postojati znatno duže, možda čak duže i od sekunde, što je u okolnostima sudarača čestica prava vječnost. Pod tako dugačkim uvjetima njihova života nastala je utrka s vremenom potrebnim crnoj rupi da nestane te brzini koja je potrebna da naraste i sama stvori prevenciju od raspada.

Casadio, Fabi i Harms misle da će se crna rupa sama raspasti te sudariti sa Zemljom ili nestati u atmosferi prije nego što bude problematično. 'Složili smo se da je gotovo nemoguće da crna rupa naraste do katastrofične veličine, no istina je da je potrebno znatno više vremena da ona propadne', zaključili su znanstvenici no dodali kako su nekada davno ljudi mislili da je nemoguće da se Zemlja vrti oko Sunca, pa se ipak pokazalo suprotno.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene