Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Znanstvenici razvijaju cjepivo protiv pretilosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Teza o virusu pretilosti još napreduje malenim koracima, no o njoj se ipak raspravlja, zaključili su znanstvenici koji su o tom pitanju razgovarali ovih dana na godišnjoj konferenciji Sjevernoameričke udruge za istraživanje pretilosti (NAASO) u Bostonu.

Samo dvije studije od oko 800 predstavljenih odnosile su se na djelovanje virusa Ad-36 iz obitelji adenovirusa koji može uzrokovati rast broja masnih stanica u ljudskom organizmu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Posljedice su strašne Stvorili novi virus koji ubija sve koji se zaraze: "Ovo ludilo mora biti zaustavljeno prije nego što bude prekasno" Stigla gripa - 1 Uranila ove godine Zbog nje su već sada pune ambulante, a liječnici upozoravaju: "Nemojte je podcijeniti"

Nedavno su znanstvenici ustanovili da problem pretilosti u svijetu poprima obilježja epidemije te da je moguće pripisati ga zaraznom virusu iz obitelji adenovirusa - Ad-36, koji se povezuje s pretilošću kod ljudi. 

Nakon pretraga krvi pretilih osoba stručnjaci su ustanovili da je među njima mnogo više onih koji imaju antitijela na Ad-36 nego među mršavima te su izrazili nadu da će u budućnosti biti moguće razviti ciljano cjepivo protiv spomenutog virusa koji uzrokuje pretilost.

Ad-36, jedan od 50 postojećih oblika adenovirusa "djeluje na ljudski mozak na način da osoba ne mora nužno unositi u organizam više hrane da bi dobivala na težini", objasnio je dr. Richard Atkinson, sudionik skupa, upozorivši da svakako treba uzeti u obzir i razne druge faktore zbog kojih su neki ljudi skloni debljanju.

 "No, ako se ustanovi da se neki među njim uistinu debljaju zbog postojanja virusa u organizmu, znači da ćemo po tom pitanju moći nešto učiniti, odnosno pronaći cjepivo protiv virusa, ako se ustanovi da je osoba nositelj antitijela na Ad-36".

Teorija o virusu mogla bi, smatra Atkinson, objasniti zašto
primjerice neki vojnici koji unatoč tomu što svakodnevno puno vježbaju dobivaju na težini.

Teorija u svakome slučaju "pobuđuje velik interes znanstvenika diljem svijeta i samo je pitanje vremena kada će se o cijelome fenomenu više znati i kada će se početi poduzimati konkretni koraci".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene