Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Alarmantni podaci

Djevojčice sve ranije ulaze u pubertet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na pitanje zašto djevojčice sve ranije ulaze u pubertet pokušao je odgovoriti tim međunarodnih stručnjaka.

Oni su skenirali genetski kod više od 100 tisuća žena i otkrili kako je najmanje 30 gena odgovornao za početak puberteta kod djevojčica. Svoja su otkrića objavili u časopisu Nature Genetics. U Velikoj Britaniji, primjerice, bilježe sve raniji ulazak djevojčica u pubertet i to već u desetoj godini te neki liječnici tvrde kako je raniji ulazak povezan s povećanim rizikom raka ženskih organa.

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

>> Djevojčice u pubertet ulaze prije desete godine!

Prijašnja istraživanja rezultirala su mišljenju kako je raniji pubertet povezan s pretilošću, a upravo taj podatak potvrđuje i najnovije istraživanje koje je proveo tim stručnjaka iz SAD-a, Europe i Australije. Naime, između 30 gena odgovornih za početak puberteta neki se već otprije povezuju s reguliranjem težine.

Moderan način života

Međutim, znanstvenici nisu sto posto sigurni da je pretilost glavni uzročnik ranijem pubertetu. Također, njihova studija ne govori o utjecaju genetike na pubertet, kao ni o drugim vanjskim čimbenicima kao što su dijete ili način na koji se dijete odgaja.

'Mi smo uspjeli dokazati da pretile djevojčice imaju veću vjerojatnost ranijeg ulaska u pubertet i ukoliko se djećja pretilost bude povećavala, sve više će padat dobna granica puberteta', kazala je za BBC jedna od autorica istraživanja dr. Ken Ong. Druga liječnica, Anna Murray naglašava važnost zdravog života i tjelovježbe u razvoju djevojčica jer raniji pubertet znači duže izlaganje hormonu estrogena što može dovesti do pojačanog rizika raka, ponajviše raka dojke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene