Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenici tvrde

Vitamin D štiti od prehlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vitamin D pruža zaštitu od prehlade i drugih infekcija dišnog sustava, posebice osobama s astmom i drugim kroničnim poteškoćama sa zdravljem pluća, tvrde američki znanstvenici.

Prateći gotovo 19000 ispitanika starijih od 12 godina, istraživači s Harvarda i University of Colorado su utvrdili kako gotovo polovica sudionika studije pati od pomanjkanja vitamina D te im zbog toga prijete veći izgledi za infekcije dišnog sustava. Rizik za bolesti dišnog sustava je bio najveći kod osoba kod kojih je zabilježena najmanja prisutnost vitamina D, napominju istraživači.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ključan u aktivaciji Vitamin D presudan u funkciji imunološkog sustava Slika nije dostupna Dokazana zabluda Vitamin C ne štiti od prehlade

Glavni prirodni izvor vitamina D uz sunčevu svjetlost je i prehrana koja obiluje ribom i mlijekom. Znanstvenici napominju kako je već poznato da vitamin D može djelovati poput hormona te sudjelovati u regulaciji najmanje tisuću gena povezanih s funkcijom imunološkog sustava, borbom protiv karcinoma, zdravljem kardiovaskularnog sustava i održavanjem koncentracije šećera u krvi.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene