Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ključan u aktivaciji

Vitamin D presudan u funkciji imunološkog sustava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživanje danskih znanstvenika je pokazalo kako vitamin D ima presudnu ulogu u aktivaciji obrambenog sustava organizma te da je njegovo pomanjkanje povezano sa slabijom reakcijom na infekcije.

Istraživači sa sveučilišta u Kopenhagenu vjeruju da će njihovi nalazi pomoći u borbi protiv niza zaraznih bolesti koje uzrokuju globalne epidemije, posebice u razvoju novih cjepiva, piše časopis Nature Immunology, a prenosi PLIVAzravlje.  U novoj studiji je utvrđeno kako vitamin D omogućuje aktiviranje T-stanica imunološkog sustava, a u slučaju pomanjkanja vitamina D u krvi ove će stanice ostati neaktivne bez obzira na prisutnost patogena.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vitamin D i kalcij smanjuju rizik za rak dojke Slika nije dostupna Vitamin D sprečava gubitak koštane mase kod alkoholičara

Već je poznato da je vitamin D presudan za apsorpciju kalcija, te da su koncentracije vitamina D u krvi povezane s razvojem multiple skleroze i nekih oblika karcinoma. Vitamin D se najvećim dijelom proizvodi u organizmu nakon izloženosti kože sunčevom zračenju, no prisutan je i u hrani poput ribe i jaja. Procjenjuje se kako gotovo polovica svjetske populacije ima prenisku koncentraciju vitamina D u krvi. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene