Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Matične stanice

VIDEO Odluka koja spašava živote

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vjerojatno su scene iz raznih filmova krive za naš strah od vađenja koštane srži - mnogi se na spomen postupka ježe, jer su sigurni da se to radi 'na živo'. A cijeli postupak zapravo ne boli. Ekipa Provjerenog doznala je što točno znači biti donator matičnih stanica!

Ana Begić je supruga, majka dvojice sinova, a nedavno je proslavila svoj drugi rođendan. Tako, naime, zove drugu obljetnicu transplantacije matičnih stanica iz koštane srži donatora iz daleke Amerike. To je bio dan kad je dobila priliku za novi život. Transplantacija je uspjela, a Ana – preživjela! 'Jučer sam to bila ja, sutra će biti netko drugi, prekosutra netko treći. Nikad ne znate', kaže Ana.

Pročitajte i ovo Provjereno: Moje mjesto pod suncem - 8 Moje mjesto pod suncem Posebno mjesto koje pomaže drugima: "Kako očekivati da dijete bude dobro i pristojno u školi kad je zapravo gladno?" Provjereno: Hrvatski sabor - 1 Unosan biznis Svi mi sudjelujemo u njihovom financiranju, a jedna osoba može ih osnovati koliko želi: Novih stranaka imamo na izvoz

>> Zaklada Ana Rukavina poziva na 200. jubilarnu akciju 'Dan otvorenih srca'

Donatora koji joj je spasio život još uvijek ne poznaje, ali se priprema na susret pa zato marljivo uči engleski. Jedno za drugo smiju doznati tek dvije godine nakon transplantacije.

Na sličnu mogućnost – doniranje matičnih stanica - spremno je gotovo 40 000 naših sugrađana.Toliko ih se do danas upisalo u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u akcijama Zaklade Ana Rukavina. Što točno znači biti donator i koje opcije za vađenje matičnih stanica možemo odabrati, doznajte u prilogu Provjerenog!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene