Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Danas Svjetski dan zdravlja

Uz Svjetski dan zdravlja: Manje soli, više zdravlja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas se obilježava Svjetski dan zdravlja, a ove godine posvećen je borbi protiv povišenog krvnog tlaka ili hipertenzije, od koje u svijetu boluje svaka treća osoba, odnosno milijarda ljudi starijih od 20 godina, priopćilo je Ministarstvo zdravlja.

U razvijenim zemljama svijeta od hipertenzije boluje 37 posto muškaraca i 37 posto žena, no u Hrvatskoj su istraživanja pokazala da hipertenziju ima 45 posto muškaraca i 43 posto žena, navodi Ministarstvo i upozorava kako visoki krvni tlak povećava rizik od srčanog i moždanog udara te zatajenja bubrega. Ako se ne liječi, može uzrokovati sljepoću, srčane tegobe i u konačnici, zatajenje srca.

U 95 posto slučajeva uzrok arterijske hipertenzije nije poznat, no na pojavu visokog krvnog tlaka utječu debljina, visoki unos soli, alkohola te nedovoljno kretanje.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Kvaliteta života Čudaci na dva kotača osvajaju Europu: ''Kombinacija vlak - bicikl ne bi trebala biti nikakav SF, nego dio hrvatske turističke ponude'' Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti"

>> Smanjenjem unosa soli do zdravlja!

Ove godine posebna pozornost posvećena je utjecaju povećanog unosa kuhinjske soli u organizam. Istraživanja su pokazala da svaki čovjek u Hrvatskoj prosječno dnevno unese 11,6 grama kuhinjske soli, dok udio soli u prehrani školske djece iznosi oko 9 grama dnevno. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji preporučen je unos 5 grama pa je cilj pokrenute nacionalne kampanje smanjiti unos soli na 5 do 6 grama dnevno u idućih 10 do 15 godina.

Za uspjeh kampanje presudna je suradnja i partnerstvo s prehrambenom industrijom, budući da se velike količine soli u organizam unose gotovom ili polugotovom hranom. Posebno je značajna suradnja s pekarskom industrijom, s obzirom na to da jedan kilogram kruha sadrži najmanje 13 grama kuhinjske soli, a udio soli u nekim pecivima je čak 4,7 posto.

Ministarstvo zdravlja ističe kako je "kampanja za smanjenje unosa kuhinjske soli bez ikakve dvojbe najjeftinija i najučinkovitija mjera primarne prevencije i svatko tko je na bilo koji način uključen u skrb o zdravlju, pozvan je da se uključi i podrži taj program".

Hrvatska inicijativa za smanjenje prekomjernog unosa kuhinjske soli CRASH (Croatian Action on Salt and Health) čiji slogan je "Manje soli - više zdravlja" kao i Nacionalni program smanjenja prekomjernog unosa kuhinjske soli započeti su 2006. godine, navodi Ministarstvo zdravlja u priopćenju u povodu Svjetskog dana zdravlja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene