Prekomjeran unos kuhinjske soli u organizam povezan je s hipertenzijom, ali i povećanim ukupnim kardiovaskularnim rizikom, moždanim udarom, bubrežnom bolesti, osteoporozom, bubrežnim kamencima te nekim karcinomima, upozoreno je na današnjem skupu 'Hipertenzija i smanjenje unosa soli', organiziranom u povodu Svjetskog dana zdravlja koji je ove godine posvećen hipertenziji.
Podijelite
"Arterijska hipertenzija najvažnija je bolest današnjice i u podlozi je većine bolesti sa smrtnim ishodom", naglasio je dekan Medicinskog fakulteta Davor Miličić. Prevenirati je možemo, kako je rekao, jedino zdravim načinom života i prehrane. "Sami lijekovi, bez promjena načina života i prehrane te bez smanjenja unosa soli, neće puno pomoći", ustvrdio je Miličić.
Prosječan unos kuhinjske soli, kako je istaknuto, u većini zemalja svijeta kreće se od 9 do 12 grama što je čak pet do šest puta više od fizioloških potreba te dvostruko više od preporuke Svjetske zdravstvene organizacije.
Danas se smanjenje unosa kuhinjske soli navodi kao jedna od ključnih mjera suzbijanja nezaraznih kroničnih bolesti što je posebno istaknuto u Deklaraciji UN-a iz rujna 2011. u programu "Goal 25 by 25". Prema toj deklaraciji, u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, smanjenje smrtnosti od nezaraznih bolesti za 25 posto do 2025., trebao bi biti ostvaren učinkovitim nacionalnim strategijama.
Uz agresivno liječenje bolesnika s visokim kardiovaskularnim rizikom, smanjenje pušenja, umjeren unos alkohola i povećanje tjelesne aktivnosti kao ključna mjera navedeno je smanjenje prekomjernog unosa kuhinjske soli.
Prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije iz 2012. godine, ciljne vrijednosti u programu smanjenja prekomjernog unosa kuhinjske soli su pet grama dnevno za opću populaciju uključujući djecu i trudnice, ali s oprezom kod bolesnika sa srčanim zatajenjem i dijabetičara ovisnih o inzulinu.
Smanjenje prekomjernog unosa kuhinjske soli može se, kako je istaknuto na skupu, postići jedino podizanjem svijesti nacije o štetnosti prekomjernog unosa kuhinjske soli pri čemu mediji imaju važnu ulogu, utvrđivanjem prosječnog unosa soli u pojedinoj državi, trajnom edukacijom i suradnjom s prehrambenom industrijom na partnerskoj osnovi.
Osim Finske koja je s tom kampanjom krenula sedamdesetih godina prošlog stoljeća i ostvarila zamjetan uspjeh, trenutni lider u svijetu je Velika Britanija koja je upravo suradnjom s prehrambenom industrijom uspjela od 2005. do 2012. godine smanjiti unos soli s 9,5 na 8,1 gram dnevno što je rezultiralo s 8500 manje smrti godišnje.
Smanjenje bi, kako je istaknuto, trebalo biti provođeno postupno i to godišnjim smanjenjem unosa soli od četiri posto kako bi populacija postupno mogla mijenjati navike te gotovo neprimjetno prihvatiti hranu s manjom količinom kuhinjske soli.
Hrvatsko društvo za hipertenziju na kongresu 2006. donijelo je deklaraciju o važnosti početka nacionalne kampanje za smanjenje konzumacije kuhinjske soli u kojoj su istaknuti svi važniji ciljevi, a na kongresu Hrvatskog društva za aterosklerozu 2008. godine službeno je najavljen početak Nacionalnog programa. U Hrvatskoj su, poručeno je, ostvareni svi preduvjeti za početak provođenja programa smanjenja prekomjernog unosa kuhinjske soli za četiri posto godišnje.
Planira se, kako je rečeno, nastaviti s podizanjem nacionalne svijesti o štetnosti prekomjernog unosa kuhinjske soli, ostvariti partnersku suradnju s prehrambenom industrijom, uvesti obilježavanje namirnica s manjim udjelom kuhinjske soli kao i izrada zakonske regulative.
Zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik poručio je kako je preventiva u njegovom ministarstvu jedan od najvažnijih projekata, a jedna od inicijatorica skupa, Sanja Musić Milanović podsjetila je kako je lani organiziran Tjedan preventive, ove godine Mjesec preventive te je stoga izrazila nadu kako će do 2015. i građani i sustav živjeti u preventivi. (Hina)