Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

60 pacijenata s displipidemijom su tijekom 3 mjeseca dobivali dodatke prehrani s biljnim uljima.


Jedni su dobivali ulje sjemenki lana, koje je bogato ω-3 masnom kiselinom (α-linolenska), dok je druga skupina dobivala ulje šafranike kao izvor ω-6 masnih kiselina (linolna). 

Vezani članci Ilustracija Crnogorska vlada dijeli siromašnima ulje i ograničava cijenu kruha: "Sve podsjeća na 90-e kad su ljudi čekali u redu za osnovne namirnice" Poskupljenje hrane - 1 Cijene hrane su skočile, posebno jedne namirnice koju svakodnevno koristimo. Razlog? Problem na drugom kraju svijeta

Arterijski krvni tlak je mjeren prije i nakon intervencije i vrijednosti su po završetku studije bile znatno niže u skupini koja je kao dodatak prehrani dobivala ulje sjemenki lana.

Opažen hipotenzivni učinak α-linolenske kiseline je još jedan mehanizam koji objašnjava poznato kardioprotektivno djelovanje ω-3 masnih kiselina.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju