Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lijek iz kuhinje

Smrdljivim lijekom protiv visokog krvnog tlaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako imate visok krvni tlak, australski znanstvenici imaju novo rješenje za vas, ali možda ostanete bez prijatelja.

Tajno je oružje češnjak, kaže se u studiji što je objavljena u znanstvenom časopisu Maturitas. U 12-tjednu istraživanju na 50 pacijenata, Karen Reid i njezini kolege sa sveučilišta u Adelaideu otkrili su da oni koji na dan uzimaju četiri kapsule ekstrakta češnjaka imaju otprilike 10mm Hg niži krvni tlak od onih koji su dobivali placebo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dobro za srce Popodnevno drijemanje snižava krvni tlak Slika nije dostupna Stop predrasudama Orasi smanjuju krvni tlak

>> Luk i češnjak smanjuju rizik od raka

Reid kaže kako češnjak u nekom drugom obliku, sirov ili u prahu, nema isti učinak. 'Kad kuhate svježi češnjak, nestaje sastojak koji smanjuje krvni tlak', objašnjava. 'Mislim da je veoma važno reći da je ekstrakt češnjaka kao dodatak prehrani tajno oružje za borbu protiv visokoga tlaka'.

Češnjak se već dugo smatra zdravim za srce, a tradicionalna indijska ajurvedska medicina stoljećima zagovara upotrebu češnjaka za sprečavanje visokoga tlaka. 'Češnjak se već tisućama godina u ajurvedskoj medicini upotrebljava za spuštanje tlaka', kaže Sundari Ganesh, stručnjak za ajurvedsku medicinu.

No Reid kaže kako je njezino istraživanje prvo koje je ocijenilo utjecaj ekstrakta češnjaka. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene