Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kada se priča o zdravlju, pogotovo o srčanim problemima, obično se smatra kako je trbuščić štetan za vas. No, novo istraživanje je pokazalo kako bi vam malo vašeg sala moglo pomoći u funkcioniranju srca.


Nizozemski znanstvenici predvođeni dr. Eric Dickersom iz Sveučilišnog medicinskog centra u Rotterdamu radili su eksperiment s bolesnicima koji su već imali problema sa srcem. Pacijentima je iz trbuščića liposukcijom izvađeno masno tkivo iz kojeg su znanstvenici izolirali matične stanice. Te su se matične stanice ubrizgavale u srce pacijenata, a pacijenti su pokazali značajan napredak.

Vezani članci Operacija, ilustracija Nova metoda liječenja u riječkome KBC-u: Zahvaljujući ovome djeci će oporavak biti brži i lakši Debljina, ilustracija Ogroman problem kod trećine djece i više od polovice odraslih tijekom pandemije: "To je drugi faktor za teži oblik bolesti, odmah nakon dobi"

>> Redovitim vježbanjem za 15% smanjujete rizik od srčanog udara

>> Kod ožalošćenih osoba veći je rizik od srčanog udara

'Nakon šest mjeseci pokazano je kako su pacijenti imali 3,5%-tno poboljšanje primanja kisika u krvi. Ovim radom smo pokazali kako je sigurno unositi matične stanice izvučene iz masnog tkiva u srce i nakon akutnog srčanog udara. Isto tako, ovo bi mogao postati najjednostavniji način liječenja pacijenata koji boluju od srčanih bolesti', izjavio je dr. Duckers koji za potpuno implementiranje ove metode u standardne medicinske procedure čeka rezultate novog istraživanja kojim se podvrgnulo puno više pacijenata.

Ukoliko bi rezultati i ovih eksperimenata bili isti ili slični sadašnjima, onda bi se srčanim pacijentima u budućnosti moglo savjetovati da 'nabave' poneki sloj oko svojeg trbuha jer bi im masno tkivo iz njega moglo spasiti život.