Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Unošenje matičnih stanica u srce

Trbuščić smanjuje rizik od srčanog udara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada se priča o zdravlju, pogotovo o srčanim problemima, obično se smatra kako je trbuščić štetan za vas. No, novo istraživanje je pokazalo kako bi vam malo vašeg sala moglo pomoći u funkcioniranju srca.

Pročitajte i ovo Norveškom kralju Haraldu ugrađen je pacemaker Priopćenje palače Norveškom kralju pozlilo na odmoru u Maleziji: Završio na hitnoj operaciji, ugradili mu pacemaker Pretila osoba Opasna bolest Hrvati su sve deblji: "Amerikanci su otišli na dijetu, a Hrvati preuzeli"

Nizozemski znanstvenici predvođeni dr. Eric Dickersom iz Sveučilišnog medicinskog centra u Rotterdamu radili su eksperiment s bolesnicima koji su već imali problema sa srcem. Pacijentima je iz trbuščića liposukcijom izvađeno masno tkivo iz kojeg su znanstvenici izolirali matične stanice. Te su se matične stanice ubrizgavale u srce pacijenata, a pacijenti su pokazali značajan napredak.

>> Redovitim vježbanjem za 15% smanjujete rizik od srčanog udara

>> Kod ožalošćenih osoba veći je rizik od srčanog udara

'Nakon šest mjeseci pokazano je kako su pacijenti imali 3,5%-tno poboljšanje primanja kisika u krvi. Ovim radom smo pokazali kako je sigurno unositi matične stanice izvučene iz masnog tkiva u srce i nakon akutnog srčanog udara. Isto tako, ovo bi mogao postati najjednostavniji način liječenja pacijenata koji boluju od srčanih bolesti', izjavio je dr. Duckers koji za potpuno implementiranje ove metode u standardne medicinske procedure čeka rezultate novog istraživanja kojim se podvrgnulo puno više pacijenata.

Ukoliko bi rezultati i ovih eksperimenata bili isti ili slični sadašnjima, onda bi se srčanim pacijentima u budućnosti moglo savjetovati da 'nabave' poneki sloj oko svojeg trbuha jer bi im masno tkivo iz njega moglo spasiti život.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene