Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljedice gubitka

Kod ožalošćenih osoba veći je rizik od srčanog udara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ožalošćene osobe doživljavaju promjene u radu srca zbog kojih su sklonije zdravstvenim problemima.

Rezultat je to istraživanja koje je provelo Sveučilište u Sydneyju na uzorku od 78 ožalošćenih supružnika i roditelja. Te osobe imale su u prosjeku veći broj otkucaja srca od volontera koji nisu nedavno pretrpili gubitak člana obitelji.

Pročitajte i ovo Zaražene vjeverice u porečkoj Vjeveršumi Desetak zaraženih Širi se infekcija u porečkoj Vjeveršumi: "Trenutačno je deset bolesnih. Pokušavamo utvrditi izvor zaraze..." Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

Već otprije poznato je da teški gubitak može povećati rizik od srčanog i moždanog udara u prvim mjesecima nakon smrtnog slučaja. Kako prenosi BBC, australski tim zatražio je od osoba koje su pretrpjele gubitak dva tjedna prije početka istraživanja da nose srčane monitore 24 sata dnevno kako bi otkrili bilo kakvu povezanost gubitka sa srčanim bolestima. U usporedbi s volonterima kojima je srce u jednoj minuti u prosjeku kucalo 70,7 puta, kod ožalošćenih radilo se o 75 otkucaja u minuti.

Povećani broj otkucaja bio je popraćen i s dvostruko većim brojem puta kada im se rad srca ubrzavao iznad normalne razine, odnosno tahikardijom. Iako ovo ne mora nužno uzrokovati bilo kakav ozbiljniji zdravstveni problem, kod osoba koje su prije imale srčanih poteškoća može biti dovoljno da uzrokuje napad. Prema riječima stručnjaka 'iako je za vrijeme tugovanja pozornost usmjerena na preminulu osobu, pažnju bi svakako trebalo obratiti i na ožalošćene osobe koje bi u tom trenutku mogle biti sklonije infarktima'.

Nakon 6 mjeseci povratak u normalu

Unatoč opasnosti koja prijeti zdravlju nakon gubitka voljene osobe, šest mjeseci iza srčani otkucaji vraćaju se u normalu, pokazalo je istraživanje. Doktor Richard Stein sa Medicinskog sveučilišta u New Yorku smatra da je ovo istraživanje 'važan korak razumijevanju učinka koje ožalošćenost može imati na zdravlje.' Prema njemu, nakon gubitka potrebno je biti svjestan toga da se radi razdoblju visokog rizika za zdravlje pa ne bi bilo loše radi opreza obaviti određene zdravstvene preglede, kao što je mjerenje tlaka, kako bi se izbjegla opasnost.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene