Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjetska liječnička elita u Hrvatskoj!

Sve više Hrvata oboljeva od tumora glave i vrata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagreb je ugostio više od 300 stručnjaka iz područja tumora glave i vrata. Kako sve veći broj Hrvata obolijeva od tih zloćudnih bolesti, na prvom međunarodnom kongresu, naši će liječnici razmijeniti iskustva sa svjetskim stručnjacima i upoznati se s novostima u liječenju.

Bezbolna kvrga na vratu najčešći je znak tumora glave i vrata, tumora u porastu. 1600 novih pacijenata svake godine u Hrvatskoj. 'Nažalost smrtnost kod pojedinih sijela, pojedinih lokalizacija je preko 50%, kod tumora grkljana i tumora ždrijela', kaže Drago Prgomet, predsjednik Hrvatskog društva za liječenje tumora glave i vrata.

Pročitajte i ovo Provjereno: Dom zdravlja - 1 Tko će nas liječiti? Ženi sa slomljenim kukom htjeli dati samo tabletu, ali ni nju nisu imali: "Samo su ispunili papirologiju i pozdravili se s nama" Laboratorij za sekvenciranje tumora - 3 Vrijedna investicija Ovakav laboratorij za liječenja raka uz Hrvatsku imaju još samo Njemačka i Švicarska

Cigarete i alkohol glavni su krivci. No posljednjih godina u statistiku se uvukao još jedan uzročnik. '20 do 30% tumora glave i vrata uzrokovano je infekcijom HPV-a', objašnjava Andreas Dietz koji je voditelj europskog projekta o liječenju tumora glave i vrata.

Žene obolijevaju od tumora štitnjače deset puta više nego muškarci. No zahvaljujući boljim alatima za otkrivanje i visokoj svijesti ljudi, postotak izlječenja je velik. 'Ako se tumor štitnjače otkrije na vrijeme, izlječivost je gotovo 100%-tna. Umiru pacijenti s progresivnijim oblikom', kaže ekspert u liječenju tumora štitnjače RICARD SIMO.

'Osobe koje imaju povećanu štitnjaču, čvorove u štitnjači, osobe koje su u obitelji imale one koji su bili oboljeli od tumora štitnjače, kao i one osobe koje su zračene u području štitnjače zbog nekih drugih bolesti, moraju biti na oprezu i pod kvalitetnijim nadzorom', dodaje Drago Prgomet. Standardne terapije su kirurgija ili zračenje. No posljednjih godina primjenjuju se novi lijekovi koji u kombinaciji s kemoterapijama smanjuju visok postotak smrtnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene