Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Važnost edukacije

Alarmantni podaci: U Hrvatskoj je u stalnom porastu ovaj zloćudni tumor, izlječivost 99 posto ako se brzo otkrije

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
U povodu dolaska sve sunčanijih dana u godini stručnjaci upozoravaju na važnost edukacije o pravilnoj zaštiti od sunca i prevenciji zloćudnih tumora kože, s posebnim naglaskom na melanom, čija je pojavnost u stalnom porastu.

Melanom, zloćudni tumor kože, ako se ne otkrije na vrijeme, često ima najzloćudniji tijek i najlošiju prognozu.

Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak, u Hrvatskoj su 2020. godine dijagnosticirana 753 nova slučaja melanoma kože, dok je u 2021. od melanoma umrlo 227 osoba.

Pritom je 2020. zbog pandemije koronavirusa broj dijagnosticiranih slučajeva melanoma bio znatno manji od očekivanog na temelju trendova posljednjih godina.

Stručnjaci ističu da je rak kože, ako se otkrije na vrijeme, u 99 posto slučajeva izlječiv. Upozoravaju i na opasnost korištenja solarija, koji uvelike povećavaju opasnost od raka kože.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šanse za lijek malo su vjerojatne Otkriće koje je zaprepastilo znanstvenike: Analiza bez presedana otkrila nevjerojatne sposobnosti tumora

Hrvatsko dermatovenerološko društvo, Hrvatsko društvo za dermatološku onkologiju Hrvatskog liječničkog zbora i La Roche-Posay i ove su godine u sklopu javnozdravstvenog projekta #SaveYourSkin organizirali besplatne preventivne preglede madeža u pet hrvatskih gradova.

Pročitajte i ovo Testiranje u laboratoriju, ilustracija Prilikom testiranja in-vivo Kombinacija lijeka i nove tehnologije pokazala se izuzetno uspješnom u uništenju tumora, a bez neželjenih posljedica

U Zagrebu su tako u dva dana obavljena 372 besplatna pregleda madeža te je otkriveno 14 suspektnih madeža sa sumnjom na melanom, a pregledi se trenutačno provode i u ostatku Hrvatske.

Osim mogućnosti obavljanja pregleda madeža bez uputnice i besplatno, građani su imali priliku dobiti i stručne savjete dermatologa.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene