Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Studija američkih znanstvenika s University of Minnesota sugerira kako vlasnici mačaka imaju manje izglede za smrt od srčanog udara.


U istraživanju je sudjelovalo 4435 ispitanika u dobi od 30 do 75 godina, a njihovo je zdravlje praćeno u razdoblju dužem od 20 godina.

Vezani članci Ilustracija Je li hrana na hrvatskom tržištu sigurna? "Radi se na nekoliko zakona..." Obilježavanje prvog Nacionalnog dana preživjelih od raka Iskustva ljudi koji su preživjeli rak: "Dali su mu šest mjeseci života..."

Pokazalo se da osobe koje nikad nisu posjedovale mačku imaju 40% veće izglede za smrt od srčanog udara te 30% veće izglede za smrt prouzročenu nekim drugim oblikom kardiovaskularnih bolesti.

Ovakav zaštitni učinak nije zabilježen kod vlasnika pasa.

Istraživači ne znaju uzrok ovog fenomena, a pretpostavljaju da se radi o sposobnosti mačaka da reduciraju stres i anksioznost kod svojih vlasnika, smanjujući tako izglede za hipertenziju.


Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju