Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istraživanje provedeno u Japanu sugerira kako redovita konzumacija soje smanjuje izglede za obolijevanje od karcinoma dojke.


Žene kod kojih je uočena povišena razina genisteina, spoja prisutnog u soji, su imale znatno manji rizik da će oboljeti odkarcinoma dojke, objavio je Journal of Clinical Oncology.

Vezani članci Cijepljenje protiv koronavirusa - 2 Riječki KBC cijepit će i one koji su u rizičnoj skupini zbog mogućih alergijskih reakcija Slika nije dostupna Domaća ljepotica nakon mastektomije: 'Najgore je iza mene'

Kod žena kod kojih je uočena najviša razina genisteina je zabilježena za trećinu manja opasnost od razvoja ovog oblika karcinoma.

U 10-godišnjem istraživanju je sudjelovalo oko 25000 žena u dobi od 40 do 69 godina.

Istraživači upozoravaju kako preveliki unos genisteina i drugih spojeva iz skupine izoflavona putem suplemenata može povećati rizik za karcinom dojke.

Jedno nedavno istraživanje je pokazalo da konzumacija soje može smanjiti i izglede za razvoj bolesti srca.