Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Soja smanjuje rizik za karcinom dojke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživanje provedeno u Japanu sugerira kako redovita konzumacija soje smanjuje izglede za obolijevanje od karcinoma dojke.

Žene kod kojih je uočena povišena razina genisteina, spoja prisutnog u soji, su imale znatno manji rizik da će oboljeti odkarcinoma dojke, objavio je Journal of Clinical Oncology.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Karcinom dojke više ubija siromašne Slika nije dostupna Tjelovježba smanjuje budući rizik za rak dojke

Kod žena kod kojih je uočena najviša razina genisteina je zabilježena za trećinu manja opasnost od razvoja ovog oblika karcinoma.

U 10-godišnjem istraživanju je sudjelovalo oko 25000 žena u dobi od 40 do 69 godina.

Istraživači upozoravaju kako preveliki unos genisteina i drugih spojeva iz skupine izoflavona putem suplemenata može povećati rizik za karcinom dojke.

Jedno nedavno istraživanje je pokazalo da konzumacija soje može smanjiti i izglede za razvoj bolesti srca.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene