Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Šećer opasan kao duhan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proizvođači hrane u nju stavljaju mnogo više šećera nego prije 30 godina. To povećanje tiče se raznih namirnica, čak i voća.

Stručnjaci upozoravaju da ono utječe na pojavu karijesa i dijabetesa. U nedavno objavljenom članku u časopisu »British Medical Journal« piše da je šećer jednako opasan kao i duhan. 

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Ilustracija CRNO TRŽIŠTE Puši ga više od dvije trećine u Hrvatskoj, prednjače stariji: Šire se kanali prodaje

Čak bi ga, piše, trebalo klasificirati kao tešku drogu, jer stvara ovisnost i štetan je. 

Istraživanje koje se bavilo sastojcima hrane od 1978. godine naovamo pokazalo je kako je najviše šećera dodano u zobene pahuljice i kruh od cjelovita zrna. 

Jedan takav kruh, na primjer, za trećinu je slađi nego ranije. 

Limenka juhe od rajčice prije je imala 2,6 grama šećera, dok ga danas ima dvostruko više. 

Između 1978. i 2002. razina šećera u banani od 100 grama porasla je sa 16,2 grama na 20, 9. 

U breskvi iste težine došlo je do porasta sa 7,6 grama na 10. Čak su i mrkve slađe. U odnosu prema ranije kada je u njima bilo 5,4 grama šećera sada ga ima 7,4. 

U nekim su zapadnim zemljama provedene kampanje za smanjivanje soli u hrani, a sada se razmišlja da se isto napravi sa šećerom. 

Jack Winkler, profesor nutricionizma na londonskom sveučilištu Metropolitan, smatra da je problem u tome što se šećer u Europi prodaje po preniskim cijenama. 

»Vrlo je neodgovorno smanjivati cijene šećera usred epidemije gojaznosti«, izjavio je Winkler za »Sunday Times«.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene