Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Robotima protiv ćelavosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanska biotehnološka tvrtka razvija postupak u kojem će robot uzgajati stanice folikula nužne za tretiranje ćelavosti. Dosad je novi postupak bio uspješan kod 5 od 7 ispitanika, a u budućnosti će se ova metoda upotrijebiti i za tretiranje alopecije kod žena.

Tvrtka Intercytex je već uspješno testirala metodu koja se sastoji od odstranjivanja folikula kose sa stražnje strane vrata, njihovog umnožavanja koje traje 3 tjedna te kasnije reimplantacije pacijentu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Revolucija FOTOGRAFIJA DOKAZ Lijek za artritis liječi ćelavost! Slika nije dostupna Testiran na miševima Zbogom, ćelavosti? Otkriven novi način poticanja rasta kose

Sada će uz potporu od 1,85 milijuna funti koje je dala britanska vlada stručnjaci tvrtke pokušati automatizirati ovaj proces uzgoja novih stanica folikula te na taj način povećati broj osoba koje se mogu podvrgnuti terapiji.

Kod muškaraca je ćelavost najčešće prouzročena djelovanjem muškog hormona dihidrotestosterona koji uzrokuje smanjenje folikula i posljedično ispadanje kose.

Ovaj hormon ne utječe na kosu koja raste na stražnjoj strani vrata pa ona može poslužiti kao izvor novih folikula koje se potkožno injiciraju na željene dijelove tjemena.

Očekuje se kako će ovaj tretman u široku upotrebu ući za 3 godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene