Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kod muškaraca koji rutinski svakodnevno uzimaju aspirin, postoji rjeđa mogućnost za razvoj kolorektalnog karcinoma, pokazala su najnovija istraživanja.


Kako su ustvrdili znanstvenici iz Massachusetts General Hospital u Bostonu, rezultati su vidljivi kod uzimanja nešto veće doze od onih koje se obično preporučuju kod začepljenih krvnih žila ili kardioloških problema, tijekom šestogodišnjeg razdoblja.

Vezani članci Rizični poslovi Nije ni čudo da muškarci žive kraće od žena, pogledajte kako se ponašaju na poslu Slika nije dostupna Može li običan aspirin spriječiti rak?

Grupa bostonskih liječnika predvođena dr. Andrew T. Chanom svake je dvije godine prikupljala podatke o redovitom uzimanju aspirina i povezanosti s opasnošću od obolijevanja od raka na 47.000 muškaraca u dobi od 40 do 87 godina. Tijekom osamnaestogodišnjeg razdoblja pokazalo se da se u 975 osoba razvio kolorektalni karcinom.

Znanstvenici su ustanovili da je kod skupine muškaraca koji su redovito (najmanje dvaput tjedno) uzimali aspirin zabilježen 21 posto manji rizik za razvoj kolorektalnog karcinoma u odnosu na skupinu koja nije redovito uzimala aspirin. No, četiri godine nakon što su prestali redovito uzimati lijek, zamijećeno je da rizik od obolijevanja više nije bio aktualan. Znanstvenici su korist od uzimanja aspirina povezali s njegovom količinom. Kod muškaraca koji su uzimali oko 325 miligrama aspirina tjedno nije zabilježeno bitno smanjenje oboljelih od spomenute vrste raka, no kod skupine koja je tjedno uzimala 6 do 14 tableta od 300 mg, zabilježena je 28 posto manja mogućnost za obolijevanje od ove teške bolesti, a kod osoba koje su uzimale više od 14 tableta tjedno zabilježena je smanjena mogućnost za obolijevanje od 70 posto.

Idući će korak u istraživanju, ističu znanstvenici, biti istraživanje potencijalnih rizika i dobrih strana redovitog uzimanja aspirina i pronalaženje optimalne količine ovog lijeka.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju