Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rano otkrivanje Alzheimerove bolesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki istraživači objavili su kako su uspjeli otkriti Alzheimerovu bolest prije prvih simptoma kod nekih pacijenata, zahvaljujući tehnologijama skeniranja povezanima s novom molekulom koja se veže s anormalnim proteinima te degenerativne bolesti.

Istraživači sa Sveučilišta Kalifornije i Los Angelesa koji su objavili svoju studiju u New England Journal of Medicine, tvrde da njihova metoda omogućava "uvid u mozak u stvarnom vremenu" i identifikaciju dva glavna znaka bolesti u bolesnika kod kojih bi se mogao razviti Alzheimer tek nekoliko godina kasnije.

Pročitajte i ovo Zaražene vjeverice u porečkoj Vjeveršumi Desetak zaraženih Širi se infekcija u porečkoj Vjeveršumi: "Trenutačno je deset bolesnih. Pokušavamo utvrditi izvor zaraze..." Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

"Ispitivanje ukazuje na to da bismo odsad mogli imati novi instrument za dijagnosticiranje kako bi otkrili predispozicije za Alzheimera koje bi nam pomogle da identificiramo rizične osobe, možda godinama prije nego simptomi budu očiti", izjavio je dr. Gary Small, direktor Centra za istraživanje bolesti kod starijih osoba pri Sveučilištu UCLA, i glavni autor studije.

Istraživači se nadaju da će taj novi instrument ubrzati istraživanje o liječenju Alzheimera i omogućiti u dogledno vrijeme ranije dijagnosticiranje bolesti i liječenje rizičnih osoba, poštedivši ih teških degeneracija.

Trenutno ne postoji nijedan način za dijagnosticiranje Alzheimera, kronične neurodegenerativne bolesti još uvijek neizlječive koja za posljedicu ima postupno pogoršanje kognitivnih funkcija (pažnje, percepcije, pamćenja, inteligencije, jezika...).

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene