Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rajčica i trombociti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stotinjak Britanaca je pristalo na redovito ispijanje aromatičnog voćnog soka koji im se servirao u tamnim čašama.

Sok je bio od naranče, grejpa i ananasa i dovoljno jakog okusa da maskira dodani ekstrakt rajčice. Cilj istraživanje je bio otkriti da li ekstrakt dobiven iz nekoliko rajčica utječe na procese zgrušavanja krvi.

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

Pokazalo se da tvari ekstrakta rajčice inhibiraju nepoželjno sljepljivanje trombocita, ali ne kod svih ispitanika.

Kod onih čiji trombociti jesu reagirali na ekstrakt rajčice, efekt je bio jači što je upotrijebljena veće količina ekstrakta. 

Kod ispitanika čiji sok nije sadržavao maskirani sastojak, koagulometrija koja između ostalog uključuje mjerenje vremena grušanja krvi nije pokazala bitne promjene.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene