Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ožiljci bolesti

PTSP se javlja i deset godina nakon dijagnoze raka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dijagnoza raka može ostaviti psihološke ožiljke slične onima od sudjelovanja u ratu, a simptomi posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) mogu trajati i više od deset godina nakon dijagnoze.

Pokazalo je to američko istraživanje provedeno na pacijentima kojima je dijagnosticiran non-Hodgkinov limfom. Više od deset godina nakon što im je utvrđena dijagnoza, gotovo četrdeset posto ispitanika kazalo je da još uvijek pate od simptoma posttraumatskog stresnog poremećaja, izjavila je voditeljica istraživanja Sophia Smith s instituta za rak u Durhamu, Sjeverna Karolina.

Ti simptomi uključivali su vrlo nervozno ponašanje, uznemirujuće misli o bolesti i njezinu liječenju ili osjećaj emotivne tuposti prema prijateljima i obitelji.

Jedan od deset pacijenata kazao je kako izbjegava razmišljati o svojoj bolesti, a svaki dvadeseti kazao je kako izbjegava sve ono što ga podsjeća na bolest, a to je izazvalo zabrinutost stručnjaka zbog mogućnosti da pacijenti izbjegavaju kontrolne preglede.

'Zabrinuti ste ako pacijent izbjegava zdravstveni sustav, brinete se jer možda neće ići na kontrolne preglede', kazala je Smith koja dodaje da ne postoje podaci koji bi to potkrijepili, ali sama mogućnost izaziva zabrinutost.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Clinical Oncology i rezultat je praćenja 566 pacijenata kojima je dijagnosticiran non-Hodgkin.

Ista skupina ispitanika već je ranije bila obuhvaćena istraživanjem i tada je utvrđeno da je jedan od svakih 12 imao sve simptome PTSP-a, a novo istraživanje pokazalo je da su se kod dijela ispitanika simptomi zadržali godinama.

Sveukupno, polovica ispitanika nije imala nijedan simptom PTSP-a, kod 12 posto problemi su nestali u razdoblju od 13 godina od postavljanja dijagnoze, a kod 37 posto oni su se zadržali ili pogoršali.

'Za ljude je vrlo stresno saznati da imaju rak. Ne možete pretpostavljati da će se samo u ovom trenutku loše osjećati i da će to prestati', kazala je stručnjakinja za traume sa Sveučilišta Georgetown Bonnie Green koja je istraživala PTSP kod oboljelih od raka dojke.

Ovo istraživanje pokazuje i da su ljudi s nižim prihodima izloženiji traumama od života s rakom. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić istraživanje - 4 U Dnevniku Nove TV Treći dio velikog predizbornog istraživanja: Pogledajte rezultate za tri velike izborne jedinice PR NULTI KVADRANT 2022 – POVJERENJE U ZDRAVSTVENI SEKTOR Tek jedna trećina građana smatra da javne i privatne zdravstvene institucije djeluju za dobrobit društva

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene