Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Dobro za srce

Prženo na maslinovom ulju ipak je zdravo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pržena hrana možda i nije tako nezdrava ako pržite na maslinovu ili suncokretovu ulju, objavili su znanstvenici.

Pripremate li hranu na taj način, otkrili su, nema povećanog rizika od srčanog udara ili prijevremene smrti povezane s hranom, kaže se u studiji koju su proveli znanstvenici s madridskog sveučilišta, a u srijedu objavio British Medical Journal na svojoj internetskoj stranici bmj.com.

No istraživači kažu kako se njihovo otkriće, nastalo na temelju tipične španjolske prehrane u kojoj ima mnogo zdravih masnoća, ne odnosi na mast i druga ulja za kuhanje. Zato tradicionalno prženje ipak nije preporučljivo. Kad se hrana prži, postaje kaloričnija jer upije masnoću iz ulja.

Pročitajte i ovo Proljetni umor Mnogi imaju simptome Umorni ste, razdražljivi i bezvoljni? Stručnjaci otkrivaju kako se riješiti proljetnog umora Ilustracija - 3 Kvaliteta života Čudaci na dva kotača osvajaju Europu: ''Kombinacija vlak - bicikl ne bi trebala biti nikakav SF, nego dio hrvatske turističke ponude''

>> Maslinovo ulje sprječava moždani udar

Prehrana bogata hranom punom masnoće može povećati krvni tlak i izazvati povišeni kolesterol, a to su faktori rizika za bolesti srca. Istraživači na Autonomnome sveučilištu u Madridu za svoju su studiju proučili prehrambene navike 40.757 odraslih.

Sudionike su ispitivali o tipu hrane koju jedu u tipičnome tjednu, te kako hranu pripremaju. Na početku 11-godišnje studije nijedan od ispitanika nije imao znakove bolesti srca, a na kraju je bilo 606 slučajeva bolesti srca i 1134 smrtna slučaja. Kad su istraživači proučili te smrtne slučaje, nisu uspjeli otkriti vezu između pržene hrane i bolesti srca, te drže da je to zbog vrste ulja u kojoj je hrana pržena. (HIna)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene