Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francusko ministarstvo zdravstva upozorilo je korisnike da se suzdrže od pretjeranog korištenja mobitela, posebno djeca, iako je priznalo da znanost nije dokazala zdravstvenu škodljivost toga uređaja.


Pojava mobilnih telefona posebno dizjaniranih za mlađu djecu pobudila je zabrinutost jer su mladi posebno osjetljivi na moguće zdravstvene posljedice, objavilo je Ministarstvo zdravstva, mladeži i sporta .

Vezani članci Koronavirus u Češkoj Zdravstveni sustav na granici je svojih kapaciteta: Češki ministar zdravstva zabrinut stanjem u zemlji Stiže nam hladni val - 2 Prava zima je pred vratima pa budite oprezni! Dolaze nam velike hladnoće: "Preporuča se ne boraviti predugo na otvorenom“

"S obzirom da hipotetska opasnost ne može biti potpuno isključena, mjere opreza su opravdane", navodi ministarstvo i zato preporučuje da se mobiteli koriste umjereno, što poglavito vrijedi za djecu.

"Trebalo bi izbjeći telefoniranje kada je prijem slab ili dok
putujete velikom brzinom, a osim toga valja mobitele držati što dalje od osjetljivih dijelova tijela te se koristiti dodatnom opremom koja oslobađa ruke", navodi ministarstvo.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u studenome 2006. objavila je izvješće u kojemu kaže da prema raspoloživim dokazima dugotrajna izloženost radijskoj frekvenciji i zračenju mikrovalova iz mobitela nema štetnih posljedica po zdravlje.

Međutim, WHO navodi da su druge studije ukazale na povećanu opasnost od tumora u osoba koje su se koristile analognim mobitelom dulje od 10 godina.

Predsjednica francuskog AFFSET-a, neovisnog kontrolnog tijela, kratko zaključuje kako "roditelji ne bi smjeli maloj djeci davati mobitele" jer "ona nisu sposobna ograničiti njihovu uporabu".