Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nova kontracepcija: U potpunosti oslobađa od mjesečnice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kontracepcijske pilule koje u potpunosti eliminiraju mjesečnicu, moglo bi se pretpostaviti, mnogim ženama bi bile više nego dobro došlo rješenje za njihove mjesečne probleme.

No, pokazalo se da je mnogo žena koje smatraju mjesečnicu jednim od najvažnijih simbola plodnosti i zdravlja. Sve u svemu, žene su sa svojom mjesečnicom razvile poseban odnos koji se temelji povremeno na ljubavi, povremeno na mržnji. 

Pročitajte i ovo Proljetni umor Mnogi imaju simptome Umorni ste, razdražljivi i bezvoljni? Stručnjaci otkrivaju kako se riješiti proljetnog umora Ilustracija - 3 Kvaliteta života Čudaci na dva kotača osvajaju Europu: ''Kombinacija vlak - bicikl ne bi trebala biti nikakav SF, nego dio hrvatske turističke ponude''

Nove pilule koje će idući mjesec odobriti američka zdravstvena organizacija Food and Drug Administration tako su potaknule žustre rasprave. 

Kontroverzu je potaknula činjenica da su to prve kontracepcijske pilule koje u potpunosti eliminiraju mjesečnicu kod žene dok god ih ona uzima. Liječnici kažu kako ovakve pilule ne donose nikakav novi rizik, ali mnogim ženama ovakva ideja nije baš lagodna. Mjesečnicu žene smatraju nekakvim vidljivim znakom da se u organizmu dešava nešto s hormonima.

Uz ove pilule, kažu neki stručnjaci, moglo bi se tijelom upravljati kao što upravljamo vodom iz slavine, a to je pomalo zastrašujuće. 

Na tržištu se već nalaze kontracepcijske pilule koje broj mjesečnica smanjuju na četiri godišnje, ali dosad nisu naišle na značajniji odaziv kod žena. "Ženama nije lako donijeti odluku da se odreknu svoje mjesečnice," kaže Ronny Gal, analitičar u tvrtci Sanford C. Bernstein & Company. No, ove pilule od žena bi zahtijevale upravo to.

Istraživanje ove tvrtke kaže da gotovo dvije trećine žena iskazuju želju odreći se mjesečnice. To se poklapa s rezultatima sličnih istraživanja koje je provela Linda C. Andrist, profesorica na Institutu zdravstvenih djelatnika MGH u Bostonu. 

"Ne želimo se više suočavati s našim tjelesnim funkcijama. Prezaposlene smo," kaže Andristova. Osim toga, liječnici ne vide razloga zašto bi žene koje uzimaju kontracepcijske pilule imale mjesečnicu. Krvarenje koje mjesečno imaju te žene ionako nije prava mjesečnica, već blago krvarenje potaknuto promjenom razina hormona tijekom uzimanja pilula.

Organizacija za istraživanje menstrualnog ciklusa, koja isto tako proučava medicinske i društvene aspekte ciklusa, slaže se da su rezultati nekih istraživanja utješni i da ne pokazuju nikakvu opasnost po zdravlje žene ukoliko se ona odlući odreći svoje mjesečnice. 

No, tvrdi kako dosad provedena znanstvena istraživanja nisu dovoljna za konačnu tvrdnju da ove pilule nisu dugoročno štetne za ženski organizam. Naime, isti hormoni koji djeluju na menstrualni ciklus, djeluju na mozak, kosti i kožu.

Neke ankete govore da su žene tijekom mjesečnice manje učinkovite na poslu i u školi, ograničene su im seksualne i fizičke aktivnosti, nose tamniju odjeću i češće ostaju kod kuće. Osim toga, neke žene pate od teških bolova tijekom mjesečnice, pretjerano obilnog krvarenja ili emocionalnih problema. 

No, druga istraživanja govore da se žene osjećaju posebno vezanim uz svoju mjesečnicu, te ju smatraju dijelom svoje ženstvenosti. Budući da ove pilule još neko vrijeme neće stići kod nas, Hrvatice još imaju vremena prije nego se budu mogle odlučiti na ovakve pilule.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene