Obavijesti Video Pretražite Navigacija
80 posto veće šanse za rak!

Ne perete zube redovito? Čuvajte se opasnih bolesti...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su otkrili vezu između visokih razina zubnog plaka i bakterija u ustima, te preranih smrti od različitih vrsta tumora. Osobe koje neredovito peru zube češće riskiraju obolijevanje od teških bolesti.

Znanstvenici tvrde kako infekcije i upale zubnog mesa igraju ulogu u poticanja svakog petog tumora, a jedan od važnijih krivaca je zubni plak kojeg se često povezuje i sa srčanim bolestima.

Pročitajte i ovo Otpornost na antibiotike - 1 Pitanje koje se zanemaruje Struka desetljećima upozorava na problem koji prijeti zdravlju: "To često prolazi ispod radara javnosti" Ilustracija Novo istraživanje Prvi pacijenti primili revolucionarni tretman: "Koristimo imonuloški sustav pacijenta za borbu protiv zloćudne bolesti"

>> Razmislite dobro ukoliko ste od onih koji peru zube odmah nakon jela

Neredovito i nepravilno pranje zubiju može dovesti smrti od raka čak 13 godina ranije nego bi se inače moglo očekivati, tvrde znanstvenici. A oni s najviše bakterija na površini zuba i desni imaju 80 posto povećan rizik od prerane smrti.

Infekcija i upala igraju glavnu ulogu u jednom od pet slučajeva raka, a ključan su element kod bolesti zubnog mesa koje uzrokuje zubni plak.

Bolesti desni uzrokuju loš zadah, krvarenje desni i, ako se pravovremeno ne liječi, povlačenje desni te gubitak zuba nakon što se plak zavuče između zuba i ispod linije desni. To je povezano s kroničnim zdravstvenim problemima, uključujući i bolesti srca, jer upala kroz desni ulazi u krvotok. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene