Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mozak se može oporaviti od oštećenja alkoholom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Intenzivno konzumiranje alkohola može oštetiti moždane stanice, ali mozak može "popraviti" nanesenu štetu, tvrde njemački znanstvenici.

Ipak, upozoravaju znanstvenici, što se duže alkoholičar ne liječi to se mozak teže oporavlja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Divlja noć Posada aviona prijavila policiji niz zločina: "Bila je to noć prepuna droge i alkohola" Vili Beroš "Sve će biti transparentno" Beroš o Banožićevim krvnim nalazima: "Nitko doista ništa ne želi niti može tajiti "

"Ovo istraživanje pokazuje alkoholičarima da se apstinencija isplati i omogućuje mozgu da se donekle obnovi i oporavi", kazao je Andreas Bartsch sa sveučilišta Wuerzburg u Njemačkoj.

Nesuvisao govor, zamagljen vid i nemogućnost ravnog hoda može se javiti nakon nekoliko pića, ali kronični alkoholizam može uzrokovati veća oštećenja i veće pogoršanje zdravlja.

Istraživanje na životinjama pokazalo je da alkohol može uzrokovati zastoj razvoja moždanih stanica kod odraslih. Teško opijanje za vrijeme trudnoće može štetno utjecati i na razvoj djetetova mozga.

Bartsch i znanstvenici iz Njemačke, Velike Britanije, Švicarske i Italije dokazali su da se mozak može obnoviti mjereći obujam, oblik i funkciju mozga 15 alkoholičara prije i nakon što su prestali piti kako bi utvrdili do kojih je promjena došlo tijekom sedam tjedana.

Korištenjem sofisticiranih tehnika utvrdili su da je u 38 dana bez alkohola obujam mozga pacijenta narastao za približno 2 posto. Ispitanici su također bili bolji u koncentraciji i testu pozornosti i imali su veću razinu kemikalija povezanih s funkcioniranjem moždanih stanica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene