Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mobiteli su prepuni bakterija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mobiteli su idealan ambijent za bakterije, među kojima su i one koje uzrokuju upalu pluća ili meningitis, otkrili su britanski istraživači.

Uvriježeno je mišljenje da su WC-školjka ili npr. cipele u kojima hodamo posvuda pravi rasadnik bakterija, međutim, to je zabluda, jer mobiteli su, prema tom pitanju, daleko najrizičniji. 

Pročitajte i ovo Ivan Čačić, meteorolog Dnevnika Nove TV MALA ŠKOLA PROGNOZE Ovo je jedna od najveće globalne prijetnje: "Povećavaju stopu rasta bakterija i brzinu razvoja gena otpornih na antibiotike" Puno toga liječimo antibioticima, a ne bismo trebali - 5 ZANIMLJIVI PODACI Gutamo ih kao ludi, plaćamo ih sve skuplje, a najčešće uzalud: Hrvati ne znaju s antibioticima

Zvuči nevjerojatno, no cipela je higijenski daleko prihvatljivija od mobilnog telefona. Mobilni telefoni prave su Petrijeve zdjelice i carstvo za desetine tisuća bakterija, koje se razmnožavaju u toplom ambijentu. 

"Telefon je uvijek na toplom, u ruci ili u džepu, a bakterije, koje do telefona dolaze preko ruku ili s lica, vole toplinu, koja za njih stvara idealne uvjete", tvrde britanski istraživači. 

Nerijetko se na mobitelima nađu i opasne bakterije koje uzrokuju razna oboljenja - od kožnih bolesti pa do meningitisa. Bakterije se prenose do usta i tako stižu do dišnih puteva i krvi, uzrokujući oboljenja. 

Britanski mikrobiolozi testirali su 25 različitih aparata, a na 10 su našli stafilokoke. 

Testirani su i mobiteli TV ekipe ABC-ja, a na mobitelu ton majstora bilo je između deset i pedeset milijuna bakterija.

"Nismo vidjeli prljaviji telefon, ako i postoji nova živa vrsta bakterija, onda je u telefonu tonca TV ABC-ja", rekli su istraživači.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene