Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mobiteli su idealan ambijent za bakterije, među kojima su i one koje uzrokuju upalu pluća ili meningitis, otkrili su britanski istraživači.


Uvriježeno je mišljenje da su WC-školjka ili npr. cipele u kojima hodamo posvuda pravi rasadnik bakterija, međutim, to je zabluda, jer mobiteli su, prema tom pitanju, daleko najrizičniji. 

Vezani članci Pokus s paprom Odgojiteljica slikovito pokazala važnost pranja ruku, djeci će jako dobro doći ova lekcija Test higijene - 1 Jednostavan pokus na kruhu pokazao važnost higijene, rezultati su zapanjujući

Zvuči nevjerojatno, no cipela je higijenski daleko prihvatljivija od mobilnog telefona. Mobilni telefoni prave su Petrijeve zdjelice i carstvo za desetine tisuća bakterija, koje se razmnožavaju u toplom ambijentu. 

"Telefon je uvijek na toplom, u ruci ili u džepu, a bakterije, koje do telefona dolaze preko ruku ili s lica, vole toplinu, koja za njih stvara idealne uvjete", tvrde britanski istraživači. 

Nerijetko se na mobitelima nađu i opasne bakterije koje uzrokuju razna oboljenja - od kožnih bolesti pa do meningitisa. Bakterije se prenose do usta i tako stižu do dišnih puteva i krvi, uzrokujući oboljenja. 

Britanski mikrobiolozi testirali su 25 različitih aparata, a na 10 su našli stafilokoke. 

Testirani su i mobiteli TV ekipe ABC-ja, a na mobitelu ton majstora bilo je između deset i pedeset milijuna bakterija.

"Nismo vidjeli prljaviji telefon, ako i postoji nova živa vrsta bakterija, onda je u telefonu tonca TV ABC-ja", rekli su istraživači.