Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Međunarodni dan dobrovoljnih davatelja krvi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić uručio je danas u povodu današnjeg Međunarodnog dana dobrovoljnih darivatelja krvi odličja Reda Danice hrvatske s likom Katarine Zrinski 89-torici dobrovoljnih darivatelja krvi koji su krv dali stotinu i više puta.

Dobrovoljne darivatelje krvi odlikovao je predsjednik Republike Stjepan Mesić za trajnu plemenitu i humanitarnu aktivnost darivanja krvi.

Pročitajte i ovo Mariusz Kaminski Stranka Pravo i pravda Bivši poljski ministar započeo štrajk glađu u zatvoru: "Politički sam zatvorenik" Milorad Dodik Proslavio neustavni praznik Uz paradu i vatromet Dodik slavio, dijelio odlikovanja, a ono najviše dao jednom premijeru: "Naravno, nije u mogućnosti da danas bude s nama"

Na današnjoj svečanosti u Starogradskoj vijećnici odlikovanja je dobilo i pet žena, što se smatra velikim uspjehom s obzirom da krv mogu dati rjeđe nego muškarci.

Zahvalivši se darivateljima, ministar Ljubičić je istaknuo kako dati krv stotinu puta znači spasiti najmanje stotinu života.

Dodao je kako se u nas dobrovoljno davalaštvo krvi promiče već 50 godina, te da Hrvatska sigurno neće odustati od tog modela prikupljanja krvi. Podsjetio je da je prije godinu dana donesen Zakon o krvi i krvnim derivatima koji uređuje to područje te predviđa osnivanje registra dobrovoljnih darivatelja.

Odlikovanima je čestitao i predsjednik Hrvatskog crvenog križa (HCK) Jadranko Crnić rekavši da su ukupno dali 4.500 litara krvi koja je spasila ljudske živote.

U Hrvatskoj ima više od 176.000 dobrovoljnih darivatelja krvi
zahvaljujući kojima je lani prikupljeno oko 160.000 doza, što znači da na 100 stanovnika dolaze 3,5 darivatelja.

U prvih šest mjeseci ove godine od ukupno planiranih 140.000 doza prikupljeno je 66.000 doza krvi.

Prikupljanje krvi u Hrvatskoj zasniva se na načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, solidarnosti i besplatnosti. Začetnik dobrovoljnog davalaštva krvi je Hrvatski Crveni križ koji je s tom djelatnošću počeo 1953. godine, a o prikupljenoj krvi stručno brinu transfuzijske službe u zdravstvenim ustanovama.

Krv mogu dati zdrave osobe od 18 do 65 godina starosti. Muškarci mogu dati krv svaka tri mjeseca, a žene svaka četiri mjeseca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene