Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Emotivni stres od prošlogodišnjeg tsunamija u Japanu kod nekih je preživjelih doveo do smanjivanja mozga, utvrdili su japanski znanstvenici koji su iskoristili jedinstvenu priliku da prouče učinke traume na mozak.


U pokušaju da bolje razumiju posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) znanstvenici su usporedili snimke mozga 42 zdravih adolescenata, snimljene u okviru ranijih istraživanja provedenih dvije godine prije potresa i tsunamija koji su pogodili Japan u ožujku prošle godine, s novim snimkama napravljenima tri do četiri mjeseca nakon katastrofe.

Istraživanje objavljeno u utorak u časopisu Nature Journal Molecular Psychiatry pokazalo je da je kod osoba kojima je dijagnosticiran PTSP došlo do smanjenja obujma orbitofrontalnog korteksa - dijela mozga koji je uključen u donošenje odluka i emotivni odgovor.

Vezani članci Savladavanje stresa Savladavanje stresa: 3 poteza koja djelotvorno tjeraju životnog neprijatelja Slika nije dostupna 10 dokazano najboljih načina za borbu protiv stresa!

>> Muškarcima je stresno pisanje kratkih seksi sms poruka

'Promjene u volumenu orbitofrontalnog korteksa u vezi su s težinom simptoma PTSP-a', kazao je za AFP Atsushi Sekiguchi, voditelj istraživanja sa sveučilišta Tokohu.

Ranija istraživanja već su pokazala da u mozgu pacijenata s PTSP-om dolazi do promjena no ovo je prvo koje je pokazalo u kojem dijelu dolazi do promjena uslijed traume.

Otkriće bi moglo pomoći lakšem postavljanju dijagnoze PTSP-a, a time i pravodobnom liječenju.

Znanstvenici su utvrdili i da su osobe koje su prije traume imale manji prednji cingularni korteks, koji također sudjeluje u donošenju odluka i emocijama, imale veće izglede nakon stresa razviti PTSP.

'Mislimo da ove promjene nisu trajne jer su dosadašnja istraživanja pokazala da dolazi do poboljšanja u mozgu nakon terapije', kazao je Sekiguchi.

Sve osobe obuhvaćene istraživanjem živjele su na području grada Sendaija koji je bio zahvaćen potresom. (Hina)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.