Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tim liječnika u New Yorku kaže kako planiraju izvesti transplantaciju maternice u SAD-u.


Taj proces će omogućiti ženama čije su maternice oštećene ili odstranjene, da budu trudne i da rode.

Vezani članci Trudnoća, ilustracija Šokantan slučaj u Velikoj Britaniji: Jedanaestogodišnja djevojčica rodila, roditelji tvrde kako nisu znali da je u drugom stanju Slika nije dostupna Jednogodišnja djevojčica 'nosi' vlastitu sestru

Plan je iskoristiti maternicu žene donora koja je umrla. 

Već je zabilježen pokušaj transplantacije maternice u Saudijskoj Arabiji 2000. godine, ali ta je maternica bila od živog donora, a organizam primateljice ju je odbacio nakon tri mjeseca. 

Ako tim iz New Yorka uspije, mogao bi donijeti novu nadu za milijune žena diljem svijeta, od kojih je mnogima maternica bila odstranjena zbog bolesti. 

Kirurzi iz New Yorka su provodili pokuse tijekom posljednjih šest mjeseci, za koje kažu da su potvrdili da je moguće da odstrane zdravu maternicu preminulog donora poput srca, bubrega i jetre te da posluže za transplantaciju. 

Sljedeći korak je smjestiti donorsku maternicu u primatelja kroz zasjek u donjem dijelu trbuha. 

Embrio primatelja, koji je već prije bio zamrznut, će biti prebačen u transplatiranu maternicu, te tako omogućiti razvoj trudnoće. 

Nakon poroda carskim rezom, maternica će biti odstranjena kako bi se minimalizirao rizik od odbacivanja tkiva. 

'Transplantacijska medicina se dovoljno razvila u mogućnosti da nam dopusti da razmotrimo ne-vitalne transplantacije', kaže Dr. Giuseppe Del Prior, koji vodi projekt transplantacije. 

Neki članovi medicinske zajednice upozoravaju da bi taj zahvat bio iznimno opasan. 

Dr. Sherman Silber, stručnjak za neplodnost iz St. Louisa kaže, 'U bilo kojem trenutku tijekom devet mjeseci trudnoće maternica bi lako mogla biti odbijena i tada bi moglo doći do ozbiljanog medicinskog problema.' 

Ali kirurzi koji su direktno vezani za problematiku vjeruju da rizici mogu biti minimalizirani. 

Međutim, realizacija takve transplantacije se ne očekuje 'u skorije vrijeme'.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju