Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Jutarnja kava ne razbuđuje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protivno onome što misle milijuni ljudi u svijetu, jutarnja kava ne razbuđuje, a ni ne pokreće reflekse, tvrdi se u studiji napravljenoj na sveučilištu u Bristolu.

Po istraživačima kofein ublažava simptome apstinencije koji se stvaraju tijekom noći, no ljude ne čini budnijim nego što bi to bilo normalno. Studija predstavljena na konferenciji zaklade British Nutrition Foundation ukazuje da samo osobe koje su kavu izbjegavale određeno razdoblje mogu zahvaljujući kofeinu dobiti stvaran "poticaj".

Pročitajte i ovo Panamski kanal u problemima Nude poticaje Suša izaziva velike probleme u jednom od najvažnijih prometnih kanala: Može li kava riješiti problem? Slika nije dostupna Tema dana Kako na vas utječe kava?

Kada kavopije kažu da se osjećaju razbuđenijima i energičnijima nakon jednog espressa ili cappuccina, kažu bristolski stručnjaci koji su analizirali desetke prethodnih studija o učincima kofeina, u stvarnosti se osjećaju bolje samo zato što kofein umiruje simptome apstinencije do kojih dolazi zato što tijekom noći nisu uzimali kofein.

"Osjećamo poticajni učinak kofeina jer nas oslobađa simptoma apstinencije. Do osjećaja energije dolazi zato što se vraćamo u normalu, a ne zato što smo dinamičniji nego što bi bilo uobičajeno. Ako redovito ne pijete kavu dobit ćete vanredni poticaj od prve dvije kave, a potom ulazite u krug", rekao je za BBC Peter Rogers koji je vodio skupinu istraživača.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene