Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gen za dugovječnost održava oštrinu uma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Varijanta gena koja povećava izglede za dug život također pomaže pri očuvanju pamćenja i kognitivnih sposobnosti, utvrđeno je u novom istraživanju.

Tzv. gen dugovječnosti utječe na povećanje čestica kolesterola u krvi što im onemogućuje stvaranje naslaga na stijenkama krvnih žila.

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

Takve naslage s vremenom otežavaju funkcioniranje mozga te povećavaju izglede za moždani udar i infarkt, pišu istraživači s newyorškog Albert Einstein College of Medicine.

Rezultati studije koje je objavio stručni časopis Neurology se temelje na testiranju gotovo 300 ispitanika u 70-im, 80-im i 90-im godinama života.

Osobe kod kojih je bio prisutan tzv. gen dugovječnosti su imale dvostruko veće izglede za normalno funkcioniranje mozga te znatno bolje rezultate na testiranjima pamćenja i sposobnosti koncentracije.

Istraživači vjeruju da proučavana varijanta gena po imenu CETP također štiti od razvoja Alzheimerove bolesti.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene