Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje pokazalo

Istraživanje: Tamiflu se ne bi smio propisivati djeci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lijekovi protiv gripe poput Tamiflua ne bi se smjeli prepisivati djeci jer donose više neželjenih nego korisnih učinaka, navode britanski liječnici.

Autori istraživanja koje je u ponedjeljak na internetu objavio British Medical Journal (BMJ) poziva britansko zdravstvo da hitno razmotri sadašnju politiku u sklopu pandemije novog virusa A (H1N1). Dr. Carl Henegan, liječnik opće prakse i stručnjak iz bolnice John Radcliffe u Oxfordu, jedan od autora tog istraživanja, drži neprikladnom sadašnju politiku propisivanja preparata Tamiflu za relativno benignu bolest. Više je negativnih učinaka sustavnog prepisivanja lijeka, kao što je praksa u Engleskoj, a jedina prednost mu je da simptome skraćuje za dan i pol, rekao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gripa se zahuktala U ambulantama gužve: Još dvoje hospitaliziranih zbog svinjske gripe Slika nije dostupna Svinjska gripa opet prijeti? Meksiko: Prva mutacija virusa H1N1

Povraćanje, dehidracija...

U Velikoj Britaniji Tamiflu se može jednostavno nabaviti bez recepta. Istraživanje koje se temelji na analizi podataka iz komparativnih pokusa, naglašava da Tamiflu može kod neke djece izazvati povraćanje, dehidraciju i komplikacije. Istraživanje ukazuje da taj lijek ima malo učinaka ili uopće ne djeluje na napade astme i pogoršanje njezinih simptoma, upalu uha ili potrebe upotrebe antibiotika kod djece. Ti su rezultati objavljeni tjedan dana nakon što je u drugim istraživanjima otkriveno da su djeca koja su preventivno dobivala Tamiflu imala mučnine i noćne more. (Hina)

Biste li i vi dopustili liječenje svojeg djeteta protiv svinjske gripe tamifluom?

  • Da, to je zasad jedini lijek.
  • Ne, ne bih htio/la da mi dijete proživljava ovakve nuspojave.

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene