Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slatko i zdravo

Čokolada štiti od srčanog udara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pravovremeno konzumiranje čokolade, osobito tamne, kod žena smanjuje rizik od srčanog udara, rezultati su istraživanja švedskih znanstvenika s Karolinska Instituta, u čiju je studiju bilo uključeno više od 33.000 pripadnica ljepšeg spola.

U skupini koja je tjedno konzumirala više od 45 grama čokolade ustanovljeno je 2,5 srčanih udara na 1000 žena, a u skupini koja je tjedno konzumirala do devet grama čokolade, na 1000 žena bilo je 7,8 srčanih udara.

Pročitajte i ovo Ilustracija omiljena poslastica Imate li je kod kuće? Povlači se čokolada, imate pravo na povrat novca Ilustracija proizvodi se od 1908. Popularna čokolada mijenja izgled, obožavatelji zabrinuti

Udio kakaa presudan
 

Znanstvenici tvrde da je za to zaslužan udio kakaa u čokoladi, odnosno flavonoidi koji svojim antioksidativnim djelovanjem povoljno utječu na cijeli organizam.

Flavonoidi su tvari isključivo biljnog porijekla, pa ih zato često nazivaju i bioflavonoidima. U velikim ih količinama možemo pronaći u agrumima, ekstraktu biljke ginkgo, zelenom i bijelom čaju, šparogama, komoraču te u ljusci crnog grožđa tj. crnom vinu i - kakau, odnosno tamnoj čokoladi. Flavonoidi reduciraju razinu lošeg kolesterola, snižavaju krvni pritisak i jačaju krvne žile.

Ne valja pretjerivati

Znanstvenica Susanna Larsson s Karolinska Instituta tvrdi da konzumiranje čokolade utječe pozitivno na zdravlje, no ako se u tomu pretjera, učinak može biti kontraproduktivan, s obzirom na to da je čokolada bogata masnoćama i šećerom te sadrži puno kalorija. Zato se preporučuje konzumiranje tamne čokolade, koja sadrži više kakaa i manje šećera.(HINA)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene